Ontwikkeling van het testbeleid

Iedereen met klachten die passen bij corona kan zich laten testen. De overheid zorgt dat steeds meer mensen zich kunnen laten testen. Vanaf 1 december 2020 kunnen ook mensen zonder klachten zich laten testen als ze in contact zijn geweest met iemand met corona.

Meer mensen testen en snellere testuitslag

De overheid zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich kunnen laten testen. Onder andere door extra laboratoria in te schakelen. En door in 1 keer meer testmonsters tegelijk te testen ('poolen').

Ook wil de overheid dat mensen zo snel mogelijk een testuitslag krijgen. Daarom zet de GGD nu ook sneltesten op corona in.

De visual Ontwerp fasering testen laat zien wat de komende maanden de plannen van de overheid zijn met het testbeleid.

Mensen zonder klachten testen

Nu krijgen alleen mensen met klachten een coronatest. Vanaf 1 december 2020 gaat de overheid ook mensen testen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een corona-patiënt.

Hetzelfde geldt voor mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder app omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona.

Deze mensen kunnen 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.

Rijk, GGD en LCDK verantwoordelijk voor testcapaciteit

De Rijksoverheid zorgt er samen met de GGD en het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK) voor dat er genoeg testlocaties, testmateriaal en laboratoria zijn die kunnen testen. 

Bekijk ook: