Soorten coronatesten

Er zijn verschillende soorten testen om te ontdekken of u besmet bent met corona. Welke test geschikt is, verschilt per situatie.

Testen die de overheid gebruikt

De GGD gebruikt de volgende testen:

 • De PCR-test
  De GGD gebruikt vooral de PCR-test in de teststraten. De PCR-test is heel nauwkeurig, maar moet in een laboratorium worden onderzocht. Daarom duurt het soms langer voor u de uitslag krijgt.
 • De LAMP-test
  Deze test is net zo nauwkeurig als een PCR-test. U ontvangt de uitslag sneller omdat deze test niet voor onderzoek naar een laboratorium hoeft.
 • De antigeen-sneltest
  Deze sneltest geeft heel snel een uitslag. De test is minder gevoelig dan de andere testen. Daarom is het soms nodig om de uitslag te bevestigen met een andere test. 
 • De ademtest
  Een ademtest is snel en gebruiksvriendelijk, maar deze toont vooral goed aan dat u géén corona heeft. Is de uitslag negatief? Dan weet u dus genoeg. Is er geen negatieve uitslag? Dan krijgt u daarna een andere test om te bepalen of u corona heeft.

Geschiktheid testen

De bovenstaande testen zijn geschikt als u:

Testen voor zorgpersoneel, ernstig zieke en kwetsbare mensen

De PCR-test en LAMP-test zijn het meest nauwkeurig. Daarom zijn deze testen het beste voor:

 • zorgpersoneel;
 • mensen die ernstig ziek zijn en zich melden bij de huisarts of spoedeisende hulp;
 • kwetsbare mensen die in een instelling wonen.

Eventueel kunnen zij eerst een antigeen-sneltest doen en de negatieve uitslag laten bevestigen met een LAMP-test of PCR-test. 

Zelftesten voor thuis

Een zelftest is een test die u zelf voor de zekerheid thuis kunt afnemen. Bijvoorbeeld als u naar school of werk moet.

Maar deze testen zijn niet geschikt als u:

In die situaties gebruikt u geen zelftest, maar laat u zich testen door de GGD.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld voor toegang tot een evenement. Lees meer over zelftesten.

Toegestane NAAT (PCR-) testen bij inreizen naar Nederland

Reist u naar Nederland en moet u een negatieve testuitslag laten zien? Dan moet u getest zijn met een ‘NAAT-test’. De PCR-test is ook een NAAT-test. NAAT-testen stellen de aanwezigheid vaste van RNA-materiaal van het coronavirus.

De volgende testen zijn toegestaan als u een negatieve testuitslag moet laten zien:

 • PCR;
 • RT PCR;
 • LAMP;
 • TMA; en
 • mPOCT.

Meer informatie over de PCR-test staat op de website van het RIVM.

Overheid onderzoekt betrouwbaarheid testen

De Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCT) en het RIVM zoeken uit hoe betrouwbaar coronatesten zijn. Zij beoordelen of de testen ingezet kunnen worden en voor wie. Nieuwe (snelt)testen worden alleen ingezet als dit snel, veilig en betrouwbaar kan. Na veel onderzoek worden testen goedgekeurd. Alleen dan staat vast dat de testuitslagen genoeg zekerheid geven.

Testen op antistoffen in het bloed (serologische testen)

Er zijn commerciële partijen die serologische testen aanbieden. Dat is een onderzoek naar antistoffen in uw bloed. Het onderzoek toont aan of u het virus heeft gehad. Antistoffen tegen het virus ontstaan pas lang na een besmetting. Daarom is een serologische test niet geschikt als test om te ontdekken of u corona heeft en besmettelijk bent. De overheid gebruikt alleen serologische tests om te onderzoeken of de bevolking afweer opbouwt tegen het virus.