Testen op de testlocatie

Als u een afspraak maakt voor een coronatest, krijgt u te horen waar u naar toe moet. U kunt het beste met de auto naar de testlocatie gaan. Omdat u geen contact met anderen mag hebben als u klachten heeft. Is de auto geen optie voor u? Bespreek dan met de telefonist wat u nog meer kunt doen. Bijvoorbeeld lopend, met de fiets of de scootmobiel naar de testlocatie gaan.

Uitlegvideo over testen op het coronavirus

Wilt u weten wat u kunt verwachten als u getest wordt? Bekijk de uitlegvideo over testen op het coronavirus op YouTube.

Hoe krijg ik te horen waar ik naar toe moet voor de test?

Als u belt met 0800-1202 krijgt u iemand aan de lijn die een afspraak met u inplant. Samen met de medewerker kijkt u waar u snel terecht kunt. Sommige testlocaties zijn bijvoorbeeld alleen per auto bereikbaar. Als dat voor u geen optie is, bekijkt de medewerker waar u wel terecht kunt met bijvoorbeeld de fiets of lopend.

Waarom moet ik naar een teststraat toe als de instructie is: blijf thuis bij klachten?

Er zijn niet genoeg middelen en mensen om iedereen met klachten thuis te testen. Daarom is het advies om als dit kan met de auto naar de teststraat te komen. Daarvoor zijn speciale ‘drive through’ teststraten ingericht. Is dit voor u geen optie? Dan kunt u samen met de telefonisch medewerker de beste optie voor u bespreken. 

Moet ik thuisblijven tot de testafspraak?

Ja. Het is de bedoeling dat u thuisblijft tot het moment dat u naar de afspraak gaat. Na de test gaat u direct naar huis en blijft u daar tot de uitslag bekend is.

Wat als ik te laat ben voor de testafspraak?

Het is belangrijk dat u op de geplande tijd of binnen het geplande tijdslot op uw afspraak bent. Afspraken worden zo ingepland dat er geen rijen ontstaan. Dit is om te voorkomen dat er te veel mensen op dezelfde plek aanwezig zijn. 

Hoe krijg ik te horen waar ik naar toe moet?

Als u een afspraak maakt via 0800-1202 hoort u op welke locatie u terecht kunt. Dit adres staat ook op de ontvangstbevestiging die u ontvangt via e-mail of SMS.

Mag ik met het OV of taxi naar de teststraat komen?

Nee, als u klachten heeft die passen bij het coronavirus, mag u geen gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. U kunt namelijk onderweg mogelijk anderen besmetten.

Kan ik met de auto naar de teststraat komen?

Ja, bijna alle testlocaties zijn bereikbaar met de auto.

Kan ik ook met mijn fiets, scootmobiel of lopend naar de teststraat komen?

Ja, dat kan. Het verschilt per testlocatie of u er met een auto, fiets of lopend naar toe kunt. Als u belt met het landelijk afsprakennummer 0800-1202 wordt er gevraagd of u een vervoermiddel heeft. Er wordt rekening gehouden met uw mogelijkheden.

Ik ben minder valide, hoe kan ik naar de teststraat komen?

U kunt naar de teststraat komen met bijvoorbeeld uw scootmobiel, brommobiel of met de rolstoel. Bent u bedlegerig of volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Geef dit aan als u belt met 0800-1202. Er wordt dan met u besproken wat de mogelijkheden zijn in uw regio.

Ik heb geen auto, kan ik ook meerijden met iemand anders? 

Rij bij voorkeur zelf en dus alleen naar de teststraat. Als u niet zelf kunt rijden, rij dan alleen mee met één van uw huisgenoten. Wordt u gebracht, neem dan plaats links achter de bestuurder. Als u en uw huisgenoten geen auto hebben, probeer dan een auto van iemand te lenen of kom lopend of met de fiets. Als u belt naar 0800-1202 geeft u aan dat u niet met de auto kunt komen en bespreekt u met de telefonist wat de opties zijn.

Hoe verloopt een afspraak op een testlocatie?

U neemt uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee en bent op de afgesproken datum en tijd bij de testlocatie. Bij aankomst worden uw gegevens gecontroleerd. Als u met de auto bent, kunt u voor de test zelf meestal in de auto blijven.

De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit doet geen pijn, maar voelt wel vervelend. Na de test gaat u naar huis. U blijft thuis tot u de uitslag van de test heeft. 

Zijn er andere mogelijkheden als ik geen staafje in mijn keel en neus wil?

Nee, de test kan alleen op deze manier afgenomen worden. 

Hoe vaak kan ik de test doen?

U kunt opnieuw een testafspraak maken als u opnieuw klachten krijgt die passen bij het coronavirus.

Bekijk ook: