Uitslag van de coronatest

Heeft u zich laten testen op het coronavirus? Blijf in ieder geval thuis tot u de uitslag heeft. Lees meer over de uitslag van de coronatest. 

Hoe lang duurt het voordat de uitslag er is en hoe krijg ik de uitslag?

U krijgt zo snel mogelijk telefonisch bericht. Dit duurt meestal niet meer dan 2 dagen. De GGD belt u met de uitslag. U hoeft dus niet zelf te bellen.

Moet ik thuisblijven totdat ik de uitslag weet?

Ja, u blijft thuis vanaf het moment dat u ingepland bent voor de test en totdat u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. Heeft u koorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven. 

Wat als mijn klachten voor of na de afspraak verergeren, voordat ik de uitslag heb?

Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Waarom krijg ik niet meteen de uitslag?

Het slijm dat de GGD-medewerker uit uw neus en keel afneemt wordt naar een laboratorium gebracht. Daar wordt gemeten of het coronavirus in het slijm zit. Dit onderzoek kost tijd. Soms is het nodig om de meting nog een keer te doen als de uitslag niet duidelijk is.

Wat als ik geen corona heb?

Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. 

Krijgt u opnieuw klachten of worden u klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. 

Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112. 

Let op: Bent u een contact van een coronapatiënt? Dan kunt u niet meteen weer naar buiten. U moet dan de resterende dagen thuisblijven. U krijgt hierover informatie van de GGD.

Wat als ik wel corona heb?

U wordt gebeld door een GGD-medewerker voor het bron- en contactonderzoek.  U en uw contacten krijgen uitgebreid advies op maat. U en uw huisgenoten blijven 2 weken thuis. Ook over deze thuisisolatie zal de GGD-medewerker u uitgebreid informeren. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert. 

Moeten mijn huisgenoten ook thuisblijven als zij in een vitale sector werken?

Huisgenoten die werkzaam zijn in de vitale sector of een cruciale beroep hebben blijven ook thuis. Voor deze mensen kan een uitzondering worden gemaakt als zij geen klachten hebben. Dat kan alleen na overleg met de werkgever, of bedrijfsarts en de GGD. 

Wat kan ik doen voor mijn mantelzorger of pgb-zorgverlener als ik mij laat testen?

Tot de testuitslag bekend is, kunt u beschermingsmiddelen regelen voor uw mantelzorger of pgb-zorgverlener. Uw huisarts of de GGD kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee kan uw mantelzorger of pgb-zorgverlener gratis een pakket ophalen bij de apotheek. Het pakket bevat: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans.

Er zijn dan twee opties:

  1. U heeft geen corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft geen beschermingsmiddelen meer nodig.
  2. U heeft wel corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft voor een langere periode beschermingsmiddelen nodig

Belangrijk is: u krijgt langdurige zorg. Dat betekent meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden.

Bekijk ook: