Uitslag van de coronatest

Als u bent getest op corona krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal duurt dit niet meer dan 2 dagen.

Wachten op uitslag coronatest

U kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen:

Telefonische uitslag

Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag. U hoeft niet zelf te bellen. Heeft u wel DigiD? Dan kunt u de uitslag ook zien op de coronatest-website. Als u de uitslag online heeft bekeken wordt u niet meer gebeld.

Online uitslag

Heeft u online een afspraak gemaakt voor de coronatest? Of heeft u bij het telefonisch maken van de afspraak gezegd dat u de uitslag online wilt bekijken? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Let op: deze e-mail komt soms in uw spamfolder van uw mailbox terecht.

Bij corona altijd telefonisch bericht

Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en u dus corona heeft? De GGD belt u dan altijd. Zo kan de GGD meteen starten met het bron- en contactonderzoek

Thuisblijven tot u de uitslag weet

Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen.

Heeft u naast milde corona klachten ookkoorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven. Ook als zij zelf geen klachten hebben.

Let op: verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Negatieve uitslag corona

Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. U hoeft uw omgeving niet te laten weten dat u getest bent.

Opnieuw klachten na negatieve uitslag

Krijgt u opnieuw klachten die lijken op corona of worden uw klachten erger? Blijf dan thuis en laat u opnieuw testen. 

Positieve uitslag corona

Blijkt uit de test dat u corona heeft? Dan wordt u gebeld door een GGD-medewerker voor het bron- en contactonderzoek. U hoort van de GGD wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan. Uw huisgenoten blijven 10 dagen thuis in quarantaine

Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

Beschermingsmiddelen voor mantelzorger of pgb-zorgverlener

Krijgt u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden zorg (langdurige zorg)? Dan kunt u tot de uitslag bekend is beschermingsmiddelen regelen voor uw mantelzorger of pgb-zorgverlener.

Uw huisarts of de GGD kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee haalt uw mantelzorger of pgb-zorgverlener gratis een pakket op bij de apotheek. In het pakket zitten: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans.

Is de uitslag bekend, dan zijn er 2 opties:

  1. U heeft geen corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft geen beschermingsmiddelen meer nodig.
  2. U heeft wel corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft voor een langere periode beschermingsmiddelen nodig

Bekijk ook: