Uitslag van de coronatest

Als u bent getest op corona krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur.

Wachten op uitslag coronatest

U kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen:

Telefonische uitslag

Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag. U hoeft niet zelf te bellen. Heeft u wel DigiD? Dan kunt u de uitslag ook zien op de coronatest-website. Als u de uitslag online heeft bekeken wordt u niet meer gebeld, tenzij de uitslag positief is (u heeft corona).

Online uitslag

Heeft u online een afspraak gemaakt voor de coronatest? Of heeft u bij het telefonisch maken van de afspraak gezegd dat u de uitslag online wilt bekijken? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Let op: deze e-mail komt soms in uw spamfolder van uw mailbox terecht.

Bij corona altijd telefonisch bericht

Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en u dus corona heeft? De GGD belt u dan altijd. Zo kan de GGD samen met u meteen starten met het bron- en contactonderzoek.

Thuisblijven tot u de uitslag weet

Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. Kijk voor tips en ondersteuning in de quarantainegids op deze website.

Ook als de klachten voorbij zijn en u nog wacht op de uitslag blijft u binnen.

Heeft u naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven. Ook als zij zelf geen klachten hebben.

Let op: verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Negatieve uitslag corona

Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven. Maar blijf wel thuis als:

  • U bent teruggekeerd uit een risicogebied met veel corona (oranje reisadvies). Maak dan de thuisquarantaine af  (in dit geval 10 dagen).
  • U of een huisgenoot vanaf 6 jaar coronaklachten heeft én last van koorts of benauwdheid. En deze persoon heeft nog geen testuitslag.
  • U nauw contact had met iemand bij wie corona is vastgesteld. Of als u een huisgenoot heeft die met corona is besmet. Of u uit quarantaine kunt, hoort u als u de testuitslag krijgt.

Let op: Blijf altijd de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, ook na een negatieve testuitslag.

Nog steeds klachten na negatieve uitslag

Is de uitslag negatief maar heeft u nog klachten? Blijf de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Opnieuw klachten na negatieve uitslag

Krijgt u opnieuw klachten die lijken op corona of worden uw klachten erger? Blijf dan thuis en laat u opnieuw testen. Of bel uw huisarts.

Positieve uitslag corona

Blijkt uit de test dat u corona heeft? Dan wordt u gebeld door een GGD-medewerker voor het bron- en contactonderzoek. U hoort van de GGD wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan. Uw huisgenoten blijven thuis in quarantaine

Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

Beschermingsmiddelen voor mantelzorger of pgb-zorgverlener

Krijgt u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden zorg (langdurige zorg)? Dan kunt u tot de uitslag bekend is beschermingsmiddelen regelen voor uw mantelzorger of pgb-zorgverlener.

Uw huisarts of de GGD kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee haalt uw mantelzorger of pgb-zorgverlener gratis een pakket op bij de apotheek. In het pakket zitten: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans.

Is de uitslag bekend, dan zijn er 2 opties:

  1. U heeft geen corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft geen beschermingsmiddelen meer nodig.
  2. U heeft wel corona. Uw mantelzorger of pgb-zorgverlener heeft voor een langere periode beschermingsmiddelen nodig

Bekijk ook: