Coronatest op de testlocatie

U hoeft na een positieve zelftest geen bevestigingstest meer te doen bij de GGD. Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet de beste optie. Bijvoorbeeld als u woont in een instelling met mensen met een kwetsbare gezondheid of als u een herstelbewijs nodig heeft. Dan kunt u zich wel bij een GGD testlocatie laten testen. Op deze pagina leest u hoe de coronatest op de testlocatie in z'n werk gaat.

Informatie testlocatie bij maken afspraak

Als u een afspraak maakt via 0800-1202 voor een coronatest, hoort u van een medewerker op welke locatie u terecht kunt.

Maakt u online een testafspraak? Dan geeft u aan hoe u naar de testlocatie kunt komen. Aan de hand van uw postcode krijgt u suggesties van testlocaties bij u in de buurt.  

Terecht kunnen bij testlocatie

U kunt meestal dezelfde of de volgende dag terecht voor een test bij de testlocatie in de buurt.

Als dat niet mogelijk is, kijkt de medewerker van het landelijke afsprakennummer wat alternatieve locaties zijn waar u wel eerder terecht kunt. Het kan dan zijn dat u iets verder moet reizen. Het adres staat ook op de ontvangstbevestiging die u ontvangt via e-mail en sms.

Blijf thuis tot het moment dat u naar de afspraak gaat.

Naar de testlocatie

Met de auto naar de testlocatie

Heeft u klachten, dan mag u geen contact met anderen hebben. Het advies is daarom om, als dit kan, met de auto naar de locatie te komen. 

Rij bij voorkeur zelf en dus alleen naar de testlocatie.

Kunt u zelf niet rijden? Rij dan alleen mee met 1 van uw huisgenoten, als deze een auto heeft. Neem plaats links achter de bestuurder.

Niet met auto naar testlocatie kunnen

Is de auto voor u geen optie? Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Dan bekijkt de medewerker waar u terecht kunt met bijvoorbeeld de fiets, lopend of de scooter.

Bent u minder valide, dan kunt u naar de testlocatie komen met bijvoorbeeld uw scootmobiel, brommobiel of met de rolstoel.

Bent u bedlegerig of volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Dan wordt met u besproken wat de mogelijkheden zijn in uw regio.

U mag geen gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. U kunt namelijk onderweg mogelijk anderen besmetten. 

Melden bij de testlocatie

U neemt uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee. En u bent op de afgesproken datum en tijd bij de testlocatie.

Bij aankomst worden uw gegevens gecontroleerd. Het is belangrijk dat u op tijd komt. Afspraken worden zo ingepland dat er geen rijen ontstaan. Dit om te voorkomen dat er te veel mensen op dezelfde plek aanwezig zijn.

Coronatest met wattenstaafje

De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit kan vervelend aanvoelen. Het slijm wordt naar een laboratorium gestuurd.

Onderzoek coronatest

Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Thuis wachten op uitslag coronatest

Na de test gaat u naar huis. U blijft thuis tot u de uitslag van de test heeft.

Is de uitslag positief? Dan heeft u Corona. Doe de check om te bepalen hoe lang u in isolatie moet. 

Privacy coronatest

Toestemming om materiaal af te nemen

Als u zich laat testen op corona neemt een GGD-medewerker slijm af uit uw neus en keel. Het afgenomen materiaal gaat vervolgens voor analyse naar een laboratorium. Doordat u zelf de test en de diagnose aanvraagt, valt het onder de geneeskundige behandelovereenkomst tussen u en de GGD (- hulpverlener). U hoeft dus niet van tevoren te tekenen om toestemming te geven.

Bewaren getest materiaal

Monsters worden na de uitslag nog bewaard. De termijn varieert per laboratorium tussen enkele weken tot maanden. Het is mogelijk dat er verder onderzoek gedaan wordt met deze monsters, als het materiaal anoniem gemaakt is. Dit is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid.