Uitslag van de coronatest

Als u bent getest op corona krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur.

Wachten op uitslag coronatest

U kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen:

Telefonische uitslag

Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag. U hoeft niet zelf te bellen. Heeft u wel DigiD? Dan kunt u de uitslag ook zien op de coronatest-website. Als u de uitslag online heeft bekeken wordt u niet meer gebeld, tenzij de uitslag positief is (u heeft corona).

Online uitslag

Heeft u online een afspraak gemaakt voor de coronatest? Of heeft u bij het telefonisch maken van de afspraak gezegd dat u de uitslag online wilt bekijken? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest-website. Let op: deze e-mail komt soms in uw spamfolder van uw mailbox terecht.

Bij corona altijd bericht

Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en u dus corona heeft? Dan neemt de GGD contact met u op door middel van een beveiligde email. Vanwege het zeer hoge aantal besmettingen kan de GGD u mogelijk niet bellen voor het bron- en contactonderzoek. Of het duurt langer dan normaal voordat de GGD u belt. In de beveiligde email staat informatie over uw besmetting met COVID-19 in het Nederlands en het Engels.

Bekijk de pagina Kind testen op corona voor meer informatie over de testuitslag van kinderen.

Thuisblijven tot u de uitslag weet

Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U mag geen bezoek ontvangen. Bekijk ook de gids met tips en ondersteuning bij het thuisblijven.

Verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Negatieve uitslag corona

Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven. Maar blijf wel thuis als:

Geen contact personen met een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19

Bent u getest omdat u in het buitenland was? Of omdat u contact had met iemand met corona? Probeer dan de eerste 10 dagen daarna geen contact te hebben met mensen met een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19 (RIVM). Dat zijn bijvoorbeeld oudere mensen of mensen met een chronische ziekte. U kunt namelijk nog klachten krijgen en anderen besmetten. Ook moet u altijd de basisregels volgen.

Nog steeds klachten na negatieve uitslag

Is de uitslag negatief maar heeft u nog klachten? Blijf de basisregels volgen en vermijd contact met kwetsbare personen. Neem contact op met uw huisarts als uw klachten erger worden (meer dan 38 graden koorts of moeite met ademhalen).

Opnieuw klachten na negatieve uitslag

Krijgt u opnieuw klachten die lijken op corona of worden uw klachten erger? Blijf dan thuis en laat u opnieuw testen. Of bel uw huisarts.

Positieve uitslag corona

Blijkt uit de GGD-test dat u corona heeft? Laat dan zelf direct aan al uw contacten weten dat u corona heeft. Het kan ook zijn dat een GGD-medewerker u belt voor het bron- en contactonderzoek. U hoort van de GGD wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan. Dat betekent dat u er alles aan doet om uw huisgenoten niet te besmetten. Zoals eten en slapen in een aparte ruimte. Lees na een positieve uitslag ook de informatiebrief van het RIVM. Hierin staan de leefregels die gelden in uw situatie. En bekijk de quarantaineregels om te lezen wat u precies moet doen in uw situatie.

Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

Positieve uitslag corona in het buitenland

Bent u positief getest op corona in het buitenland? Reis niet terug naar Nederland. Ga in quarantaine en vermijd contacten met anderen. Lees meer over positief getest op corona in het buitenland (Nederlandwereldwijd.nl).

Bekijk ook: