Wanneer laten testen op corona

6 augustus: De informatie op deze pagina wordt aangepast op basis van de persconferentie van het kabinet van 19.00 uur.

U kunt zich laten testen bij de GGD als u klachten heeft die bij het coronavirus horen.  Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts.

Wanneer kan ik mij laten testen?

Vanaf 1 juni kunt u zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. 

Zoals:

 • verkoudheidsklachten;
 • neusverkouden;
 • loopneus;
 • niezen;
 • keelpijn;
 • hoesten;
 • verhoging;
 • of plotseling verlies van reuk of smaak. 

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing. Maak meteen een afspraak via 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Zorg dat u uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand heeft als u belt.

Let op: ernstige klachten of risicogroep? Mensen met ernstige klachten en mensen uit de risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen boven de 70 jaar, hartpatiënten, longpatiënten en mensen met diabetes. U vindt het overzicht van risicogroepen op de website van het RIVM.

Wanneer moet ik 0800-1202 NIET bellen?

 • Als u klachten passend bij het coronavirus gehad heeft maar nu niet meer heeft (de GGD test niet of u het coronavirus heeft gehad).
 • Als u vragen heeft over het coronavirus en geen afspraak wilt maken voor een test. Bel dan naar 0800-1351.
 • Als u zware klachten heeft (bel dan met uw huisarts of huisartsenpost).
 • Als u klachten passend bij corona én andere aandoeningen heeft. Een chronische ziekte bijvoorbeeld of kanker. Bel dan met uw huisarts of behandelend arts.
 • Bel bij levensbedreigende spoed altijd 112.

Wat moet ik doen als ik ernstige coronaklachten krijg?

Krijgt u last van hoge koorts of benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? En denkt u dat het om corona gaat? Maak dan geen afspraak met de GGD maar bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Kan ik mij ook laten testen als ik geen klachten heb?

U kunt alleen een testafspraak inplannen als u op dit moment klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft het afnemen van een test namelijk geen zin.

Kan mijn kind ook getest worden?

Ja. Als uw kind klachten heeft die passen bij het coronavirus, kunt u uw kind laten testen. Dat gaat zo: 

 • Kinderen 0 t/m 11 jaar: U belt als ouder/verzorger met 0800-1202 voor een afspraak.
 • Kinderen 12 t/m 17 jaar: U belt als ouder/verzorger met 0800-1202. Let op! U maakt als ouder de afspraak maar uw kind moet ook aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. 
 • Kinderen van 16 en 17 jaar: Het kind mag ook zelf bellen met 0800-1202 voor het maken van een afspraak.

Moeten kleine kinderen ook getest worden als ze klachten hebben?

Kleine kinderen zijn vaak verkouden. Om te voorkomen dat kinderen van 0 tot en met 6 jaar onnodig thuis moeten blijven en getest moeten worden heeft het RIVM de handreiking bij neusverkouden kinderen aangepast. Kinderen met neusverkoudheid moeten wel getest worden als zij een contact zijn van iemand die besmet is met corona of als zij deel uitmaken van een uitbraakonderzoek.

Heeft iemand in het huishouden van het kind koorts (boven 38 graden Celsius) en last heeft van benauwdheid, of beide? Dan is het verstandig om het kind te laten testen. Kleine kinderen kunnen ook getest worden als de behandelend arts dat nodig vindt. Of op verzoek van de ouders.

Let op: Heeft uw kind naast neusverkoudheid ook last van andere symptomen, zoals koorts? Dan moet uw kind thuisblijven.

Ik val onder de doelgroepen die al eerder al getest konden worden (zoals docenten en zorgpersoneel). Moet ik mij ook melden bij de GGD?

Ja, u kunt zich rechtstreeks melden bij de GGD via 0800-1202.

Ik werk in een ziekenhuis. Moet ik mij ook laten testen bij de GGD?

Ziekenhuispersoneel kan zich in het ziekenhuis laten testen.

Moeten buitenlandse toeristen in Nederland zich ook laten testen als zij klachten hebben?

Voor buitenlandse toeristen die klachten krijgen op hun vakantieadres in Nederland, geldt dezelfde oproep als voor iedereen: Heeft u klachten? Blijf binnen in de vakantieaccommodatie en laat u testen. Buitenlandse toeristen kunnen zich melden bij het landelijke nummer 0800-1202. (In uitzonderlijke gevallen is dit nummer niet bereikbaar voor toeristen. In dat geval kunnen ze bellen naar +31850659063 om een testafspraak te maken.)

Kan ik me ook laten testen als ik op vakantie ben in Nederland?

Bent u op vakantie in eigen land en krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Blijf dan binnen op uw vakantieverblijf, ga niet reizen en laat u zo snel mogelijk testen bij een testlocatie in de buurt van uw vakantieadres. U maakt een testafspraak door te bellen naar het landelijke afsprakennummer: 0800-1202. De medewerker aan de telefoon kan u vertellen waar de dichtstbijzijnde testlocatie is.

Bekijk ook: