Wanneer laten testen op corona

U kunt zich laten testen bij de GGD als u klachten heeft die bij het coronavirus kunnen passen. Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts. Vanaf 1 december is testen zonder klachten ook mogelijk als u nauw contact had met iemand met corona.

Heeft u op dit moment hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen boven de 70 jaar, hartpatiënten, longpatiënten en mensen met diabetes.

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Klachten? Testafspraak maken bij de GGD

Heeft u klachten die kunnen passen bij het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een coronatest. Dat kan telefonisch (met uw burgerservicenummer (BSN) of online (met uw DigiD).

Testen zonder klachten

Heeft u geen klachten, maar had u wel nauw contact met iemand met corona? Dan kunt u zich laten testen op de 5e dag na het risicovolle contact. Is de uitslag negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Dit kan alleen als u een melding krijgt in de CoronaMelder app. Of als u uit bron- en contactonderzoek naar voren komt. U hoort dan via de app of de GGD hoe het testen zonder klachten in zijn werk gaat. Zo moet u een ander telefoonnummer bellen om de testafspraak te maken. Lees meer over testen zonder klachten en het testbeleid

Coronatest in ziekenhuis voor ziekenhuispersoneel

Werkt u in het ziekenhuis? Dan laat u zich in het ziekenhuis testen.

Kind laten testen op corona

Kinderen tot en met groep 2 basisschool

Kleine kinderen (0 t/m 4 jaar) en kinderen die in groep 1 of 2 zitten (tot en met 6 jaar) hoeven niet getest te worden als ze klachten hebben die passen bij corona.

Is het kind erg ziek? Ook kinderen die nauw contact hadden met iemand met corona kunnen getest worden. De GGD bespreekt dit met u als onderdeel van het bron- en contactonderzoek. U hoort van de GGD hoe u de afspraak maakt. Houd uw kinderen thuis totdat de testuitslag bekend is.

Kinderen in groep 3 tot en met 8 basisschool

Kinderen van 7 tot en met 12 jaar, die in groep 3 tot en met 8 zitten, hoeven niet getest te worden bij verkoudheid. Het advies is om kinderen wel te laten testen bij:

  • koorts en/of benauwdheid;
  • klachten na contact met iemand met corona.

U maakt als ouder of verzorger een afspraak via 0800-1202. Tot de uitslag bekend is, blijven de kinderen thuis. 

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Kinderen op de middelbare school

Kinderen in de middelbareschoolleeftijd moeten bij klachten thuisblijven. En zich altijd laten testen. Hun ouders of verzorgers maken voor deze kinderen een testafspraak. Dit kan ook online als uw kind DigiD heeft. Uw kind moet zelf toestemming geven aan de telefoon. Kinderen van 16 of 17 mogen ook zelf bellen. 

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Informatie over kinderen en corona

Meer over kinderen en corona leest u op de website van het RIVM.

Uitleg voor iedereen met klachten

Heeft u op dit moment klachten?

Bekijk ook: