Het coronavaccin van Janssen
Het vaccin van Janssen beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. Net als de andere goedgekeurde coronavaccins.
Bescherming en veiligheid
Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Dat doen het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
En het is getest op tienduizenden mensen. Onderzoeken naar het coronavaccin van Janssen laten zien dat het voor 67% beschermt tegen ernstige ziekte door het coronavirus. En dat het voor 85% beschermt tegen ernstige COVID-19. Wordt iemand die gevaccineerd is toch ziek? Dan verloopt de ziekte milder. Het vaccin beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.
Inzet Janssen-vaccin
Het Janssen-vaccin is geschikt voor mensen van 18 jaar en ouder die een ander vaccin dan een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of eiwitvaccin (Novavax) willen of moeten krijgen. Het Janssen vaccin is effectief en voldoende veilig. Voor de landelijke vaccinatiestrategie adviseert de Gezondheidsraad toch om de BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccins te gebruiken. Dat komt omdat deze betere bescherming bieden en de kans op bijwerkingen iets kleiner is.
In sommige gevallen is het volgens de Gezondheidsraad wel verstandig om het Janssen-vaccin in te zetten. Bijvoorbeeld omdat mensen met 1 prik van Janssen direct volledig gevaccineerd zijn.
Alle 18-plussers die dat willen, kunnen zich melden bij de GGD voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin.
Basisserie: 1 prik
De basisserie met het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik. Vanaf 28 dagen na de prik bent u het best beschermd tegen het coronavirus. Het advies is om na drie maanden een herhaalprik te halen. Zo brengt u uw bescherming tegen het coronavirus weer op peil.
Herhaalprik
U kunt het Janssen-vaccin ook als herhaalprik krijgen. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of coronabesmetting. Op basis van een medische indicatie of wanneer u hier zelf voor kiest. De herhaalprik brengt uw bescherming weer op peil.
Afspraak maken
Bent u 18 jaar of ouder en kiest u voor een basisvaccinatie met het Janssen-vaccin? Dan kunt u voor een afspraak bellen met de GGD via het speciale telefoonnummer 0800 - 1295.
Mondelinge toestemming
U kunt kiezen voor Janssen op basis van 'informed consent'. Dit betekent dat u goed heeft nagedacht over de keuze voor het Janssen-vaccin. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak. U wordt gewezen op de iets betere bescherming met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. En op de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking op bij Janssen-vaccin op jongere leeftijd.
Niet op elke GGD-locatie
Niet op alle GGD-locaties is vaccineren met Janssen mogelijk. Wilt u weten op welke plekken een prik met Janssen mogelijk is? Bel dan ook met 0800 - 1295.
Vector-vaccin
Het coronavaccin van Janssen is een vector-vaccin. Dat werkt zo: aan een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus) wordt een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan.
Verschil met mRNA-vaccins zoals BioNTech/Pfizer en Moderna
Bij alle coronavaccins reageert het menselijk afweersysteem door antistoffen aan te maken. De manier waarop die antistoffen ontstaan, is bij het Janssen-vaccin anders dan bij bijvoorbeeld BioNTech/Pfizer en Moderna.
BioNTech/Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Deze vaccins bevatten een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van het spike-eiwit van het coronavirus. Stukjes van dit eiwit worden herkend door het afweersysteem. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn twee prikken nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus.
Niet voor zwangere vrouwen
Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Janssen is geen mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.
Bijwerkingen van het Janssen-vaccin
De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- pijn op de prikplek;
- hoofdpijn;
- vermoeidheid;
- spier- en gewrichtspijn;
- misselijkheid en
- koorts.
Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen ook weer snel (binnen 2 of 3 dagen). De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van veel andere vaccinaties, zoals de griepprik.
Zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes
Trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes is een zeer zeldzame bijwerking van het Janssen-vaccin. Het is belangrijk om direct medische hulp in te schakelen als u deze klachten krijgt na vaccinatie met Janssen:
- kortademigheid;
- pijn op de borst of in de buik;
- zwelling of kou in arm of been;
- ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht;
- aanhoudende bloeding;
- meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de huid.
Deze klachten treden meestal op binnen twee weken.
Bijwerkingen melden
Het vaccin is getest op duizenden mensen. Toch kunnen zeldzame of late bijwerkingen voorkomen. Daarom moeten fabrikanten van het vaccin elke maand verslag uitbrengen over de veiligheid bij de EMA. En een vermoeden van een ernstige bijwerking meteen melden.
Krijgt u last van (ernstige) bijwerkingen, meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Ondanks alle testen kunnen zeldzame of late bijwerkingen toch voorkomen. Daarom moeten fabrikanten van het vaccin elke maand rapporteren over de veiligheid bij het EMA. En bij een vermoeden van een ernstige bijwerking dit meteen melden. Ook het CBG houdt de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van alle vaccins goed in de gaten.
Bijsluiter en uitleg over coronavaccin van Janssen
Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Janssen-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Janssen-bijsluiter in eenvoudige taal beschikbaar.
Verspreiden coronavirus
Als u gevaccineerd bent, dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel zorgt dat u het virus niet aan anderen overdraagt, is die kans niet nul. Volg daarom het advies om luchtweginfecties te voorkomen en mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.