Zwangerschap en de coronaprik

Vaccinatie tegen het coronavirus is veilig en effectief, ook tijdens de zwangerschap. Het is zelfs extra belangrijk om beschermd te zijn tegen corona als u zwanger bent.

U heeft namelijk een groter risico om ernstig ziek te worden door het virus. Er kunnen complicaties optreden en er bestaat een kans dat u in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Het RIVM adviseert daarom alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Coronaprik niet schadelijk voor uw kind

Er zijn geen aanwijzingen dat een coronaprik schadelijk kan zijn voor u of uw kind. 

Vruchtbaarheid

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Borstvoeding

U kunt borstvoeding geven als u gevaccineerd bent. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. En dat het via de borstvoeding bij uw kind kan komen.

Meer informatie over zwangerschap en coronaprik