Zwangerschap en coronavaccinatie

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Aangeven bij afspraak maken dat u zwanger bent

Als u een afspraak maakt voor een coronavaccinatie krijgt u de vraag of u zwanger bent. Ook in de gezondheidsverklaring die u thuis in moet vullen en meeneemt naar de afspraak, krijgt u hierover een vraag.

Coronavaccinatie niet schadelijk voor uw kind

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor u of uw kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval.

Vruchtbaarheid en coronaprik

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Borstvoeding en vaccinatie

U kunt borstvoeding geven als u gevaccineerd bent. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. En dat het via de borstvoeding bij uw kind kan komen.

Meedoen aan onderzoek over kennis vaccinatie

Bent u zwanger en gevaccineerd tegen corona? Dan kunt u ook meedoen aan het onderzoek naar de kennis van vaccinaties en geneesmiddelen via Moeders van morgen.

Meer informatie over zwangerschap en vaccinatie