Zwangerschap en de coronaprik

Vaccinatie tegen het coronavirus is veilig en effectief, ook tijdens de zwangerschap. Het is zelfs extra belangrijk om beschermd te zijn tegen corona als u zwanger bent.

U heeft namelijk een groter risico om ernstig ziek te worden door het virus. Er kunnen complicaties optreden en er bestaat een kans dat u in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Het RIVM adviseert daarom alle zwangere vrouwen die nog niet gevaccineerd zijn om de basisserie van de coronavaccinatie te halen. En daarna een herhaalprik met een vernieuwd mRNA-vaccin. Ook als u een zwangerschapswens heeft kunt u de coronaprik halen als u dat nog niet gedaan heeft. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang om ernstige ziekte te voorkomen.

Wanneer prik tijdens zwangerschap

U kunt tijdens de hele zwangerschap veilig een coronaprik krijgen. Ook tijdens de eerste 12 weken. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de zwangerschap leidt tot complicaties. Hetzelfde geldt voor de herhaalprik. Wilt u liever geen prik in de eerste 12 weken van uw zwangerschap? Dan kunt u de vaccinatie uitstellen. Het advies is om daar niet tot het einde van de zwangerschap mee te wachten. Als u aan het einde van de zwangerschap corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties.

Tijd tussen coronaprik en andere vaccinaties

U hoeft geen rekening  te houden met de tijd tussen een coronaprik en een andere vaccinatie. Dit mag ook op dezelfde dag.

Coronaprik niet schadelijk voor uw kind

Er zijn geen aanwijzingen dat een coronaprik schadelijk kan zijn voor u of uw kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronaprik ook het geval.

Vruchtbaarheid

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Borstvoeding

U kunt borstvoeding geven als u gevaccineerd bent. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. En dat het via de borstvoeding bij uw kind kan komen.

Meer informatie over zwangerschap en coronaprik