Zwangerschap en coronavaccinatie

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Dit advies geldt ook voor de herhaalprik met de vernieuwde mRNA-vaccins. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. 

Wanneer prik tijdens zwangerschap

U kunt tijdens de hele zwangerschap veilig een coronaprik krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken van de zwangerschap leidt tot complicaties. Hetzelfde geldt voor de boosterprik. Wilt u liever geen prik in de eerste 12 weken van uw zwangerschap? Dan kunt u de vaccinatie uitstellen. Het advies is om daar niet tot het einde van de zwangerschap mee te wachten. Als u aan het einde van de zwangerschap corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties.

Tijd tussen coronavaccinatie en andere vaccinaties

U hoeft geen rekening  te houden met de tijd tussen een coronavaccinatie en een andere vaccinatie. Dit mag ook op dezelfde dag.

Aangeven bij afspraak maken dat u zwanger bent

Als u een afspraak maakt voor een coronavaccinatie krijgt u de vraag of u zwanger bent. Ook in de gezondheidsverklaring die u thuis in moet vullen en meeneemt naar de afspraak, krijgt u hierover een vraag. Als u een prik zonder afspraak haalt, vult u op locatie de gezondheidsverklaring in.

Coronavaccinatie niet schadelijk voor uw kind

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor u of uw kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval.

Vruchtbaarheid en coronaprik

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Borstvoeding en vaccinatie

U kunt borstvoeding geven als u gevaccineerd bent. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. En dat het via de borstvoeding bij uw kind kan komen.

Meedoen aan onderzoek over kennis vaccinatie

Bent u zwanger en gevaccineerd tegen corona? Dan kunt u ook meedoen aan het onderzoek naar de kennis van vaccinaties en geneesmiddelen via Moeders van morgen.

Meer informatie over zwangerschap en vaccinatie