Het coronavaccin van Novavax

Het Novavax-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Het beschermt voor 60-90% tegen ziekte door het coronavirus.

Bescherming en veiligheid

Het Novavax-vaccin is volgens het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Gezondheidsraad veilig voor mensen van 12 jaar en ouder. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte door het coronavirus.

Eiwitvaccin als alternatief voor mRNA-vaccin

Het Novavax-vaccin is een alternatief voor mensen van 12 jaar en ouder die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vectorvaccin (Janssen) kunnen of willen krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies over Novavax van 23 december 2021 en van 5 oktober 2022. Het kabinet stelt dit eiwitvaccin daarom beschikbaar als basisserie voor jongeren vanaf 12 jaar. En als herhaalprik vanaf 3 november 2022 voor mensen van 18 jaar en ouder. Van het Novavax-vaccin zijn beperkte gegevens bekend over de bescherming tegen de omikronvariant van het coronavirus. Wel is duidelijk dat mensen die de basisserie of een herhaalprik met Novavax krijgen, beter beschermd zijn dan mensen die niet gevaccineerd zijn of geen herhaalprik hebben gehad.

Basisserie: 2 prikken nodig

  • Voor de basisserie heeft u 2 prikken nodig van het Novavax-vaccin om goed beschermd te zijn.
  • Er moet minimaal 3 weken tussen de 1e en 2e prik zitten.
  • 14 dagen na de 2e prik is de bescherming optimaal.

Afspraak maken bij de GGD

Bent u 12 jaar of ouder en kiest u voor een basisvaccinatie met het Novavax-vaccin? Dan kunt u bellen voor een afspraak met de GGD. U belt hiervoor met het speciale telefoonnummer 0800-0174. U kunt kiezen voor Novavax op basis van 'informed consent'. Dit betekent dat u goed heeft nagedacht over de keuze voor het Novavax-vaccin. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak.

Herhaalprik met het Novavax-vaccin voor volwassenen vanaf 18 jaar

Op 1 september 2022 heeft het EMA Novavax als herhaalprik geregistreerd voor volwassenen vanaf 18 jaar. De Gezondheidsraad concludeert dat een herhaalprik met het Novavax-vaccin voldoende veilig is voor mensen vanaf 18 jaar.

U kunt een herhaalprik met het Novavax-vaccin vanaf 3 november 2022 op afspraak halen. Hiervoor belt u naar 0800-0174

Novavax en zwangerschap

Er zijn beperkte gegevens beschikbaar over vaccinatie met Novavax tijdens de zwangerschap. Over vaccinatie met een mRNA-vaccin is wel bekend dat dit veilig kan tijdens de zwangerschap. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin (BioNTech of Moderna).  U kunt Novavax overwegen als een vaccinatie met een mRNA-vaccin niet mogelijk is. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

Bijwerkingen van het Novavax-vaccin

De bijwerkingen zijn doorgaans mild en vergelijkbaar met die van de mRNA-vaccins. In zeldzamen gevallen kan, net als bij vaccinatie met een mRNA-vaccins, een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. 

Bijsluiter en uitleg van het Novavax-vaccin

Op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u de officiële patiëntenbijsluiter van het Novavax-vaccin en 'Vaccin in het kort: Novavax' met uitleg over de voordelen en nadelen in begrijpelijke taal.

Eiwitvaccin

Novavax is een zogenoemd subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken.

Als u dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Als u bent gevaccineerd dan is de kans kleiner dat u ziek wordt na besmetting met corona. Ook is er een minder grote kans dat u het virus aan anderen overdraagt. 

Wel blijft het belangrijk om de basisadviezen tegen de verspreiding van het coronavirus na te leven.