Het coronavaccin van Novavax

Het Novavax-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Het beschermt voor 60-90% tegen ziekte door het coronavirus.

Bescherming en veiligheid

Het Novavax-vaccin is volgens het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Gezondheidsraad veilig voor mensen van 18 jaar en ouder. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte door het coronavirus.

Eiwitvaccin als alternatief voor mRNA-vaccin

Het Novavax-vaccin is een goed alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Astra Zeneca en Janssen) willen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies over Novavax van 23 december 2021. Het kabinet stelt dit eiwitvaccin daarom beschikbaar aan mensen van 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er nu alleen mRNA- of vectorvaccins zijn. Met de kanttekening dat er nog niets bekend is over de bescherming tegen de delta- of omikronvariant van het coronavirus die nu circuleren.

Vanwege de opmars van de omikronvariant en het belang om daartegen beschermd te zijn, is het advies aan mensen die nog niet gevaccineerd zijn om snel een eerste vaccinatie met een mRNA-vaccin te halen.

Levering eind februari/maart 2022

De Novavax-vaccins worden op zijn vroegst eind februari/begin maart geleverd. Het RIVM en de GGD werken nog uit hoe mensen het Novavax-vaccin kunnen krijgen als zij dat willen.

2 prikken nodig

  • U heeft 2 prikken nodig van het Novavax-vaccin om goed beschermd te zijn.
  • Er moet minimaal 3 weken tussen de eerste en tweede prik zitten.
  • 14 dagen na 2e prik is de bescherming optimaal.

Geen booster

Het vaccin is door het EMA niet beoordeeld als boostervaccin.

Niet voor zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Het Novavax-vaccin is geen mRNA-vaccin. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

Bijwerkingen van het Novavax-vaccin

De bijwerkingen van het Novavax-vaccin zijn meestal mild. Het vaccin is pas kortgeleden ontwikkeld en nog niet op grote schaal toegepast. Daarom zijn er nog geen gegevens over zeldzame of lange-termijn-bijwerkingen.

Bijsluiter en uitleg van het Novavax-vaccin

Op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u de officiële patiëntenbijsluiter van het Novavax-vaccin.

Eiwitvaccin

Novavax is een zogenoemd subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken.

Als u dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Als u bent gevaccineerd dan is de kans kleiner dat u ziek wordt na besmetting met corona. Ook is er een minder grote kans dat u het virus aan anderen overdraagt. Door de snelle verspreiding van de omikron-variant, is het van groot belang dat iedereen die gevaccineerd is, een boostervaccinatie neemt. Want kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen besmetting met de omikronvariant en ziekenhuisopname door de omikronvariant. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. En heeft het dus zin om nu de 1e of 2e prik te halen om u te beschermen tegen besmetting van het coronavirus.