Het coronavaccin van Novavax

Het Novavax-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Het beschermt voor 60-90% tegen ziekte door het coronavirus.

Bescherming en veiligheid

Het Novavax-vaccin is volgens het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Gezondheidsraad veilig voor mensen van 12 jaar en ouder. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte door het coronavirus.

Eiwitvaccin als alternatief voor mRNA-vaccin

Het Novavax-vaccin is een alternatief voor mensen van 18 jaar en ouder die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vectorvaccin (Astra Zeneca en Janssen) willen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies over Novavax van 23 december 2021. Het kabinet stelt dit eiwitvaccin daarom beschikbaar aan mensen van 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er nu alleen mRNA-vaccins en een vectorvaccin worden gebruikt. Van het Novavax-vaccin is nog niets bekend over de bescherming tegen de delta- of omikronvariant van het coronavirus.

Advies over inzet Novavax voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Op 23 juni 2022 heeft het EMA Novavax positief beoordeeld en geregistreerd voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De Gezondheidsraad is gevraagd om advies te geven over de inzet van Novavax voor deze leeftijdsgroep. Zodra daar meer over bekend is kunt u dit lezen op Rijksoverheid.nl/novavax

Afspraak maken bij de GGD

Kiest u voor een vaccinatie met het Novavax-vaccin? Dan kunt u bellen voor een afspraak met de GGD. U belt hiervoor met het speciale telefoonnummer 0800-0174. U kunt kiezen voor Novavax op basis van 'informed consent'. Dit betekent dat u goed heeft nagedacht over de keuze voor het Novavax-vaccin. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak. 

2 prikken nodig

  • U heeft 2 prikken nodig van het Novavax-vaccin om goed beschermd te zijn.
  • Er moet minimaal 3 weken tussen de 1e en 2e prik zitten.
  • 14 dagen na 2e prik is de bescherming optimaal.

Novavax als booster

Op 1 september 2022 is Novavax positief beoordeeld als boostervaccin. De Gezondheidsraad is gevraagd om advies te geven over de inzet van Novavax als booster na een basisserie. Zodra daar meer over bekend is kunt u dit lezen op Rijksoverheid.nl. 

Niet voor zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Het Novavax-vaccin is geen mRNA-vaccin. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

Bijwerkingen van het Novavax-vaccin

De bijwerkingen van het Novavax-vaccin zijn meestal mild. Het vaccin is pas kortgeleden ontwikkeld en nog niet op grote schaal toegepast. Daarom zijn er nog geen gegevens over zeldzame of lange-termijn-bijwerkingen.

Bijsluiter en uitleg van het Novavax-vaccin

Op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u de officiële patiëntenbijsluiter van het Novavax-vaccin en 'Vaccin in het kort: Novavax' met uitleg over de voordelen en nadelen in begrijpelijke taal.

Eiwitvaccin

Novavax is een zogenoemd subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken.

Als u dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Als u bent gevaccineerd dan is de kans kleiner dat u ziek wordt na besmetting met corona. Ook is er een minder grote kans dat u het virus aan anderen overdraagt. 

Vaccinatiebewijs en Novavax

U heeft recht op een vaccinatiebewijs na de basisserie voor coronavaccinatie. Dit geldt onder andere na 2 prikken met Novavax. Lees meer over de eisen en geldigheid van een vaccinatiebewijs.