Ik wil een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Hoe werkt dat?

Alle 18-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona en interesse hebben in een vrijwillige vaccinatie met het  Janssen-vaccin, kunnen hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800 – 1295.

Dit nummer is niet bereikbaar vanuit het buitenland. Nederlanders met een Burgerservicenummer (BSN) die in het buitenland wonen kunnen bellen naar +31 85 112 4973. 

Meld u vanaf 23 juni voor afspraak Janssen-vaccin bij de GGD

Heeft u al een afspraak heeft staan voor een vaccinatie met het Pfizer- of Moderna-vaccin? En u wilt toch graag Janssen? Dan kunt u ook bellen met het telefoonnummer 0800-1295. De GGD kan de afspraak dan omzetten naar vaccinatie met Janssen, op een ander moment.

Direct afspraak of op wachtlijst voor Janssen

U kunt direct telefonisch een afspraak maken voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin of op een wachtlijst worden geplaatst. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins en de hoeveelheid aanmeldingen. Op het moment dat weer vaccins beschikbaar zijn, ontvangt u een sms-bericht dat het maken van een afspraak mogelijk is.

In elke GGD-regio is er een locatie waar een afspraak gemaakt kan worden voor een Janssen-vaccinatie. Niet op alle GGD-locaties is vaccineren met Janssen mogelijk. 

Mondelinge toestemming voor Janssen-prik

Voorafgaand aan de vaccinatie wordt u gewezen op de iets betere bescherming met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna en de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking bij het Janssen-vaccin op jongere leeftijd. U moet vervolgens mondeling toestemming geven voor vaccinatie met Janssen.

Alle vaccins, dus ook het Janssen-vaccin, zijn zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ook de Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen vaccin effectief en voldoende veilig is.

Geboren in 2003? Zo werkt een afspraak maken

Het vaccin van Janssen is uitsluitend goedgekeurd voor mensen van 18 jaar en ouder. Bent u geboren in 2003 en wilt u vanaf 23 juni 2021 een afspraak maken voor een Janssen-vaccinatie? Dit kan alleen als u op uiterlijk vrijdag 25 juni 2021 de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. 

Ik ben geboren in 2003 en ben 18 jaar oud

U kunt bellen met het speciale telefoonnummer om een afspraak te maken voor een Janssen-vaccinatie bij de GGD. 

Ik ben geboren in 2003 en ben nog geen 18 jaar

  • Als u op uiterlijk 25 juni 2021 de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, kunt u vanaf 23 juni 2021 een afspraak maken voor een Janssen-vaccinatie via het speciale telefoonnummer.
  • Bereikt u ná 25 juni 2021 de leeftijd van 18 jaar? Dan is het nog niet mogelijk een afspraak te maken voor vaccinatie met Janssen. U kunt online een afspraak maken (of via het telefoonnummer in uw uitnodigingsbrief) voor vaccinatie met het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Nederlanders die in het buitenland wonen

Woont u in het buitenland? Het advies is dan om mee te doen met de vaccinatieprogramma’s in het land waar u woont. Soms is dit niet mogelijk. Daarom is er de mogelijk om in Nederland gevaccineerd te worden met het Janssen-vaccin. U kunt hiervoor vanuit het buitenland een afspraak maken via het telefoonnummer +31 85 112 4973.

Het proces loopt verder hetzelfde als hierboven beschreven.

Advies Gezondheidsraad over Janssen

De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen-vaccin effectief en voldoende veilig is, maar adviseert om de inzet van het vaccin te wijzigen nu jongere groepen aan de beurt zijn. 

Voor jongere leeftijden heeft de Gezondheidsraad een voorkeur voor mRNA-vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna) omdat de zeer zeldzame bijwerking van een combinatie van stolselvorming (trombose) met een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) vaker voorkomt op jongere leeftijd. Daarnaast lijken de mRNA-vaccins een iets betere bescherming tegen corona te geven en wordt de zeer zeldzame bijwerking van trombose en trombocytopenie bij deze vaccins niet gezien. Hierdoor valt Pfizer/Moderna net gunstiger uit voor deze groep.

Pfizer en Moderna voor medische risicogroepen

Mensen met een medisch risico wordt aangeraden een afspraak voor een mRNA-vaccin te maken. Dit wordt met name geadviseerd voor mensen met een immuunstoornis of van wie het immuunsysteem niet goed werkt door medicatie die de afweer vermindert (bijvoorbeeld chemotherapie voor de behandeling van kanker) en voor mensen met een verhoogde kans op ernstige kans op COVID-19 door ernstige hart- of longproblemen. Een mRNA-vaccin biedt de best mogelijk bescherming voor deze mensen. Janssen is geen mRNA vaccin. 

Niet voor zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om zich alleen te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Janssen is geen mRNA-vaccin.

Bekijk ook: