Het coronavaccin van Novavax

Het vaccin van Novavax beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Net als de andere goedgekeurde coronavaccins.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Dat doen het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).  Onderzoeken naar het Novavax-vaccin laten zien dat het vaccin in 60-90% van de gevallen beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Wordt iemand die gevaccineerd is toch ziek? Dan verloopt de ziekte milder. Het vaccin beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant.

Inzet Novavax-vaccin

Het Novavax-vaccin is geschikt voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of kunnen krijgen.

Eiwitvaccin

Novavax is een eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus. Die zijn nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’. Als reactie op dit vaccin maakt het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aan.

Als u dan later in contact komt met het coronavirus, herkent uw afweersysteem het spike-eiwit. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet verder verspreiden in het lichaam. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Novavax en zwangerschap

Er zijn niet veel gegevens beschikbaar over vaccinatie met Novavax tijdens de zwangerschap. Wel is een coronaprik met een mRNA-vaccin veilig tijdens de zwangerschap. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. U kunt Novavax overwegen als een vaccinatie met een mRNA-vaccin niet kan. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

Bijwerkingen van het Novavax-vaccin

De bijwerkingen zijn doorgaans mild en vergelijkbaar met die van de mRNA-vaccins. In zeldzame gevallen kan een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Dit komt heel soms voor bij vaccinatie met Novavax, maar ook bij mRNA-vaccins.

Bijwerkingen melden

Het vaccin is getest op duizenden mensen. Toch kunnen zeldzame of late bijwerkingen voorkomen. Daarom moeten fabrikanten van het vaccin elke maand verslag uitbrengen over de veiligheid bij de EMA. En een vermoeden van een ernstige bijwerking meteen melden.

Krijgt u last van (ernstige) bijwerkingen, meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg coronavaccin Novavax

Op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Novavax-vaccin. In de publicatie 'Vaccin in het kort: Novavax' staan de voordelen en nadelen in begrijpelijke taal.

In deze bijsluiters staat bijvoorbeeld:

  • Waarvoor het vaccin bedoeld is;
  • Hoe de GGD of arts het vaccin moet gebruiken;
  • Wanneer u het vaccin niet kunt krijgen;
  • Wanneer u voorzichtig moet zijn;
  • Welke bijwerkingen er mogelijk zijn;
  • Welke stoffen er in het vaccin zitten.