Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Het kabinet was van plan de regeling stap voor stap af te bouwen. Maar de Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel verworpen. 

Zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net

Huishoudens en kleine bedrijven kunnen zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Met de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een vergoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.

Een voorbeeld: als iemand in de zomer 1.500 kWh stroom teruglevert aan het net, mag diegene in de winter 1.500 kWh stroom gebruiken zonder dat dit in rekening wordt gebracht. Deze salderingsregeling is bedacht om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Hiermee zijn de kosten van zonnepanelen extra snel terug te verdienen. 

Salderingsregeling blijft bestaan

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan. 

Zonnepanelen terugverdienen binnen 7 jaar

Zonnepanelen zijn steeds goedkoper en efficiënter. Daarnaast kunt u opgewekte elektriciteit salderen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, terwijl de kosten zich in minder dan 7 jaar terugverdienen.

Ook zonnepanelen op huurhuizen verdienen zichzelf terug. Omdat woningcorporaties investeringen doen voor de langere termijn, is er ruimte om huurders te laten profiteren van zonnepanelen.

Vragen en antwoorden