Hoe kom ik als koper of huurder aan een energielabel?

Als u een woning koopt, krijgt u van de huidige eigenaar een geldig energielabel. Huiseigenaren zijn verplicht om u een geldig energielabel te geven. Gaat u een woning huren? Dan ontvangt u van de verhuurder een kopie van het geldige energielabel. 

Daarnaast moet de verkoper of verhuurder de energielabelklasse (A++++ tot en met G) vermelden in advertenties in commerciële media. Zoals bijvoorbeeld op social media of via de website van een makelaar.

Als er nog geen energielabel is afgegeven, wordt deze verplichting tot 1 juli 2021 niet gehandhaafd. 

Energielabel wanneer u een woning gaat kopen

In advertenties in commerciële media vindt u de energielabelklasse van een woning. U ontvangt bij de koop het geldig energielabel van de huidige eigenaar. Dit gebeurt uiterlijk bij de officiële overdracht (bij de notaris).

Energielabelplicht wanneer u een woning gaat huren

De energielabelplicht geldt alleen voor verhuur en daarmee voor nieuwe huurders. In advertenties in commerciële media vindt u de energielabelklasse van een woning. U ontvangt een kopie van een geldig energielabel als u het huurcontract gaat ondertekenen.

Wat kan ik doen als de huiseigenaar geen energielabel geeft?

Heeft u als koper of huurder van een woning geen energielabel ontvangen? Dan kunt u de verkoper of verhuurder schriftelijk verzoeken alsnog een energielabel op te laten stellen. Gebeurt dit niet, dan kunt u dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kunt u naar de rechter stappen.