Mag mijn energieleverancier mij van energie afsluiten als ik niet betaal?

Als u niet reageert op betalingsherinneringen mag uw energieleverancier de levering van energie afsluiten. Uw energiebedrijf mag u niet afsluiten als u een betalingsregeling heeft of schuldhulpverlening heeft aangevraagd.

Waarschuwing vóór afsluiting energie

Uw energieleverancier stuurt u minimaal 1 herinnering als u uw energierekening of uw maandelijkse voorschotten niet betaalt. Bij deze herinnering wijst de leverancier u op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening. En biedt de leverancier aan uw gegevens aan een schuldhulpverlener te geven. Daarna stuurt uw energieleverancier u een brief ‘einde levering’ voor de afsluiting van uw energie. Dat gebeurt alleen als u niet betaalt én niet reageert op de brief of de brieven. Ook geeft hij aan de netbeheerder door dat hij het contract met u beëindigt.

Dit geldt alleen voor elektriciteit en gas. Niet voor warmte als stadsverwarming  of blokverwarming.

Afsluiten van energie voorkomen door hulp bij schulden

U krijgt van uw netbeheerder een ‘afsluitbrief’ als uw energieleverancier het contract stopt. Deze brief kondigt de afsluiting van de energielevering aan. Deze afsluiting kunt u voorkomen. Dit kan als u binnen 10 dagen na ontvangst van de brief het probleem met uw energieleverancier oplost. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken. Uw energieleverancier sluit u dan niet af.

Houdt u zich niet aan deze regeling? Dan kan de energieleverancier u alsnog afsluiten.

Wanneer aanmelden voor schuldhulp?

Lukt het u niet om een afspraak te maken om uw rekening te betalen? Dan moet u zich aanmelden bij een schuldhulpverleningsinstantie. Op de betalingsherinnering van de energierekening staat wanneer u dit uiterlijk moet hebben gedaan. Meldt u zich niet of niet op tijd of wordt uw verzoek afgewezen? Dan kunt u worden afgesloten. Is uw verzoek geaccepteerd en houdt u zich aan de regeling? Dan mag de energieleverancier u niet afsluiten.

Regels en afspraken voor afsluiting

In de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas staan alle regels waaraan het energiebedrijf zich bij afsluiting aan moet houden. In enkele gevallen mag de energieleverancier u bij gezondheidsrisico’s of in de winterperiode afsluiten.

De regels voor afsluiting van elektriciteit en gas staan ook op de site van Consuwijzer.