Krijg ik subsidie voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende financiële regelingen om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. 

Goedkoop geld lenen voor aankoop en installatie van zonnepanelen

Om zonnepanelen te betalen, kunt u gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Met deze lening kunt u energiebesparende maatregelen in of aan uw huis betalen.

Geen btw op zonnepanelen

Sinds 2023 is de btw op zonnepanelen 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning.

Regeling voor zelfgeproduceerde elektriciteit (salderingsregeling)

Zelfgeproduceerde elektriciteit mag u aan het elektriciteitsnet leveren. En wegstrepen tegen uw verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. 

Subsidie voor gezamenlijk elektriciteit opwekken

Heeft u geen eigen dak waarop u zonnepanelen kunt leggen? Dan kunt u ook met anderen zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt laten plaatsen. Dit heet een energiecoöperatie.

Een energiecoöperatie komt in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Dit is een regeling voor energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren die hernieuwbare elektriciteit willen opwekken via zonne-energie, windenergie of waterkracht. Dit moet wel in de eigen leefomgeving gebeuren, die afgebakend is door een postcoderoos.

De SCE vervangt sinds 1 april 2021 de postcoderoosregeling. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van alle subsidies en regelingen voor het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen.