Warmtepomp verwarmt vanaf 2026 veel woningen en andere gebouwen

De overheid wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Isolatie en efficiënte verwarming zijn goed voor het klimaat en zorgen ook voor lagere energiekosten. Daarom worden de eisen aan verwarmingsinstallaties vanaf 2026 aangescherpt. Hierdoor zal de (hybride) warmtepomp standaard zijn om woningen, winkels, scholen en kantoren te verwarmen.

Stap voor stap minder aardgas gebruiken

Aan overstromingen en extreme hitte merken we dat het klimaat verandert. Ook stijgen de prijzen van bijvoorbeeld aardgas. Betere isolatie, zuinig energiegebruik en duurzame verwarmingsinstallaties voorkomen hoge kosten en verdere klimaatverandering. Met de nieuwe eisen aan verwarmingsinstallaties wil de overheid zorgen dat Nederland stap voor stap minder aardgas gebruikt. 

De nieuwe eis gaat vanaf 2026 in, maar geldt vanaf het moment dat de cv-ketel of andere verwarmingsinstallatie wordt vervangen. De hybride warmtepomp is hierbij voor veel woningen een logische keuze, maar er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, zoals stadsverwarming. Deze apparaten verwarmen een ruimte veel efficiënter: ze gebruiken minder energie voor hetzelfde resultaat.

Deze standaard helpt mensen stappen te zetten om hun woning duurzamer te verwarmen. Maar wel met de zekerheid dat ze een verstandige investering doen. Duidelijke eisen bieden ook zekerheid voor producenten om hun productie op te schalen. Daardoor zullen de prijzen van duurzamere verwarmingsinstallaties sneller dalen.

Uitzonderingen op de nieuwe eis

Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen zijn woning of gebouw voldoende en betaalbaar kan verwarmen. Voor veel woningen is dat met de (hybride) warmtepomp al het geval. Die bespaart aardgas en zorgt zo voor een blijvend lagere energierekening. Daardoor verdient het apparaat zichzelf terug. Maar er zijn situaties waar verwarmen met de (hybride) warmtepomp nu nog niet goed kan. Daarvoor komen er ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe eis:

Niet goed toe te passen

Er is een uitzondering voor situaties waarin een (hybride) warmtepomp nog geen goede oplossing is. Bijvoorbeeld omdat noodzakelijke aanpassingen aan de woning te veel kosten en zich niet snel genoeg terug verdienen. Of wanneer een (hybride) warmtepomp niet geplaatst kan worden op een plek waar deze binnen de bestaande geluidseisen kan functioneren. Die situaties zijn uitgezonderd van de nieuwe regels.

Collectieve wijkoplossing

Een andere uitzondering geldt als er door de gemeente binnen tien jaar een collectieve wijkoplossing wordt gerealiseerd. Bijvoorbeeld  een warmtenet of stadsverwarming.

Monumenten en appartementen

Ook worden monumenten en de gestapelde bouw (zoals een appartementencomplex of flat) uitgezonderd. Dat komt door ingewikkelde vergunningstrajecten of door problemen met geluid en ruimtelijke inpassing.

Informeer bij installateur en gemeente voor duurzaam alternatief

Vanaf 2026 kan uw installateur u vertellen of u onder deze uitzonderingen valt. En welk alternatief het meest geschikt is in uw situatie. Ook vindt u op verbeterjehuis.nl meer informatie over warmtepompen en andere duurzame technieken. Voor de investering in een warmtepomp zijn subsidies en andere financiering beschikbaar.

Daarnaast kunt u bij uw gemeente informeren welke plannen er zijn voor een gezamenlijke warmtevoorziening in uw wijk. De gemeente is namelijk bezig met het vormgeven van een collectieve aanpak voor warmtesystemen. Dat kan een collectieve aanpak zijn voor een warmtenet in uw wijk, all-electric warmtepompen of hybride warmtepompen.