Schade door gaswinning

Schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen wordt sinds 19 maart 2018 afgehandeld door de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen (TCMG).

De TCMG neemt beslissingen over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding, onafhankelijk van de NAM en de overheid. Daarmee is de schadeafhandeling publiek georganiseerd en hoeven bewoners in het aardbevingsgebied niet meer zelf zaken te doen met de NAM. Behalve nieuwe schades behandelt de TCMG ook alle schademeldingen die sinds 31 maart 2017 zijn ingediend. De TCMG handelt schademeldingen af tot de oprichting van het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen waarvoor een wetsvoorstel in voorbereiding is.

Schademeldingen vóór 31 maart 2017

Mensen met een openstaande schademelding van vóór 31 maart 2017 hebben een aanbod van de NAM gekregen voor de afhandeling van hun schade. In ruim 80 procent van deze zogeheten oude gevallen hebben zij het aanbod geaccepteerd. Zaken waarin het aanbod niet is geaccepteerd, worden beoordeeld door de Arbiter Bodembeweging. 

Overzicht schademeldingen

Voor een overzicht van het aantal schademeldingen vanaf 19 maart 2018 kunt u kijken op schadedoormijnbouw.nl.

Nieuwsberichten