Kan ik met een wettig betaalmiddel overal betalen?

De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel moeten winkeliers duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.

Winkeliers mogen contant geld weigeren

Een winkelier bepaalt zelf welke betaalmiddelen diegene accepteert. 2 voorbeelden:

  • Een houder van een benzinepomp weigert biljetten van € 100 voor de veiligheid. Omdat de pomp in het verleden is overvallen. 
  • Een supermarkt accepteert bepaalde munten, zoals 1 en 2 eurocenten, niet bij contante betaling. Omdat het geldbedrag wordt afgerond.

Alleen met pinpas betalen

Soms kunt u alleen met een pinpas betalen. Zo kiezen sommige gemeenten er bijvoorbeeld voor om parkeerautomaten neer te zetten die alleen een pinpas accepteren.

Extra kosten bij contant betalen

Soms heeft u extra kosten als u met contant geld betaalt. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever extra kosten rekenen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren laten weten.

Betalen met herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten

Naast gewone euromunten zijn er herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten in omloop. Een herdenkingsmunt heeft een waarde van € 2 en is een wettig betaalmiddel in de hele Eurozone. Een verzamelaarsmunt heeft meestal een waarde van € 5 of € 10. Deze munten zijn alleen in het land van uitgifte een wettig betaalmiddel.

Rol overheid: zorgen voor veilig betalingsverkeer

De overheid schrijft niet voor welk betaalmiddel u moet gebruiken. De banken besluiten dat zij het mogelijk maken om elektronisch te betalen, zoals pinnen. En winkeliers bepalen zelf welk betaalmiddel zij accepteren. De rol van de overheid ligt bij de wetgeving en het houden van toezicht op het betalingsverkeer. Het kabinet vindt het wel belangrijk dat contant geld blijft bestaan