Veranderingen studiefinanciering 2023

Vanaf het studiejaar 2023-2024 veranderen er regels rondom studiefinanciering. Bekijk de veranderingen voor studenten die gaan studeren in het hoger onderwijs (hogeschool en universiteit).

Basisbeurs weer terug

Studenten in het hoger onderwijs krijgen vanaf het studiejaar 2023-2024 weer een basisbeurs. Check de bedragen voor de basisbeurs bij DUO.

Tegemoetkoming voor studenten tijdens leenstelsel

Studenten die tijdens het leenstelsel hebben gestudeerd (tussen 2015 en 2023), hebben geen basisbeurs gehad. Deze (oud)studenten krijgen daarom financiële tegemoetkoming voor de gemiste basisbeurs.

Hogere inkomensgrens aanvullende beurs

Studenten kunnen een aanvullende beurs krijgen als hun ouders tot ongeveer € 70.000 verdienen. Dat was € 53.900. Bij ouders met meer dan 1 kind kan de inkomensgrens zelfs hoger zijn dan € 70.000.

Na mbo een hbo-studie proberen

Studenten met een mbo-diploma niveau 3 of 4, hebben langer de tijd om te ervaren of de hbo-opleiding bij ze past. Stoppen ze in het 1e jaar van hun hbo-opleiding?  Dan hoeven zij hun basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug te betalen. Check de voorwaarden voor het stoppen in het 1e jaar.