Domeinnamen voor websites

De overheid heeft nationaal afspraken gemaakt om het .nl-domein bereikbaar en stabiel te houden. Op internationaal niveau doet de overheid mee in organisaties die het beleid opstellen over domeinnamen.

Wat zijn domeinnamen?

Domeinnamen zijn de adressen voor websites. Bijvoorbeeld www.rijksoverheid.nl. Het is vergelijkbaar met een telefoonnummer.

Domeinnamen zijn belangrijk voor bedrijven. Bedrijven zijn zo aanwezig op internet. In Nederland waren begin 2021 meer dan 6,1 miljoen .nl-domeinnamen in gebruik.

Domeinnamen wereldwijd

Er zijn geen wetten voor domeinnamen. Nationale en internationale organisaties die domeinnamen registreren, houden zich wel aan wereldwijde zelfregulering.

De Rijksoverheid doet mee in de internationale organisaties die het beleid opstellen over domeinnamen, zoals ICANN.

NL-domein

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werkt op nationaal niveau samen met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). SIDN is de beheerder van de .nl-domeinnamen. Zij hebben afgesproken dat zij de continuïteit van het .nl-domein bereikbaar houden. Ook legt dit document vast dat het .nl-domein aan Nederland verbonden blijft. Het convenant is in 2022 verlengd.

IPv4 en IPv6

Alle computers en andere online apparaten hebben een IP-adres voor communicatie op het internet. In 2012 was de wereldwijd beschikbare voorraad IPv4-adressen op. Daarom is  een nieuwe adresreeks ontwikkeld: IPv6. Maar de invoering van IPv6 verloopt traag. Het ministerie van EZK stimuleert de adoptie van IPv6 via het platform internetstandaarden.