Kan ik mijn reisgegevens van een vlucht inzien, wijzigen of verwijderen?

U kunt uw eigen passagiersgegevens (PNR-gegevens) van een vlucht inzien, laten wijzigen of verwijderen. U kunt hiervoor een verzoek indienen bij de Douane, de Passagiersinformatie-eenheid (Pi-NL) en bij uw luchtvaartmaatschappij. Uw zogenoemde Advance Passenger Information (API) gegevens die de Marechaussee heeft, kunt u inzien, laten wijzigen of verwijderen bij het Ministerie van Defensie.

Inzage en correctie passagiersgegevens

U heeft het recht uw eigen passagiersgegevens in te zien of te wijzigen. Ook kunt u uw gegevens laten verwijderen. Dit heet inzage- en correctierecht.

Welke passagiersgegevens u kunt inzien, laten wijzigen of verwijderen

Het gaat hier om de zogenoemde PNR (Passenger Name Record) en API (Advance Passenger Information) gegevens. Lees wat PNR en API gegevens zijn en hoe organisaties deze gebruiken op deze website. En hoe lang de passagiersgegevens bewaard blijven (bewaartermijnen).

Inzien, wijzigen of verwijderen passagiersgegevens (PNR)

U kunt een verzoek om uw PNR passagiersgegevens in te zien, te laten wijzigen of verwijderen, indienen bij de:

 • Douane
  U kunt een email sturen naar:
  douaneklachten@belastingdienst.nl
  Typ in de onderwerpregel: Inzage/correctie trip. Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer. En of u uw passagiersgegevens wilt inzien, laten wijzigen of laten verwijderen.

 • Passagiersinformatie-eenheid
  U kunt een email sturen naar:
  FG-Pi-NL@minjenv.nl
  Zet in de onderwerpregel: Inzage/correctie PNR. Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer. En of u uw passagiersgegevens wilt inzien en/of wilt laten wijzigen of verwijderen.

 • Luchtvaartmaatschappij die uw vlucht verzorgt
  Informeer bij de luchtvaartmaatschappij hoe u uw passagiersgegevens kunt opvragen, laten wijzigen of verwijderen.

Let op: Om al uw passagiersgegevens (PNR) te verwijderen, stuurt u uw verzoek naar alle 3 de organisaties die uw PNR gegevens hebben: Douane, de Passagiersinformatie-eenheid en naar de luchtvaartmaatschappij.

Inzien, wijzigen of verwijderen passagiersgegevens (API)

U kunt een verzoek om uw API passagiersgegevens in te zien, te laten wijzigen of verwijderen, indienen bij het Ministerie van Defensie. Via de website van het Ministerie van Defensie kunt u het digitale formulier Beroep op privacyrecht (onderaan de pagina Privacyrechten bij Defensie) invullen en versturen.