Eerste duizend dossiers achterstand IND weggewerkt

Onder beheer van een speciale taskforce zijn de afgelopen twee maanden ongeveer 1000 dossiers weggewerkt van de achterstand die de Immigratie- en Naturalisatiedienst de afgelopen jaren heeft opgelopen. Dat zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) woensdag tijdens een nota-overleg in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris sprak van een voorzichtig begin, maar waarschuwde ook om niet te vroeg te juichen. In totaal moet de taskforce ruim 14.000 achterstallige asielaanvragen wegwerken. Daarvoor moet de komende maanden nog veel gebeuren. Mede door de maatregelen rond corona en de impact daarvan op de werkzaamheden, blijft dat een uitdaging.

Verminderde instroom

De eerste stapel dossiers kon worden afgehandeld doordat medewerkers van de IND ingezet werden voor de taskforce. Dat was mogelijk door de verminderde instroom van asielzoekers, veroorzaakt door reisbeperkingen vanwege de coronacrisis. Ook de komende maanden blijven 180 medewerkers van de IND beschikbaar voor de taskforce.

Daarnaast heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek 40 mensen beschikbaar gesteld. Veel van hen zijn oud-medewerkers van de IND, die ervaring hebben met het behandelen van asielzaken. Ook worden momenteel 200 hoor- en beslismedewerkers geworven, waarvan de eerste groep na opleiding naar verwachting half juni aan de slag kan.

Taskforce

Broekers-Knol stelde begin maart de taskforce in om de achterstanden bij de IND op te lossen. Daarmee is een knip gezet tussen de voorraad tot 1 april dit jaar (taskforce) en de nieuwe zaken (IND). De staatssecretaris hoopt daarmee nog einde najaar de achterstanden bij de IND te hebben weggewerkt, waarbij wel rekening gehouden moet worden met de gevolgen van de coronacrisis.