Nederlandse nationaliteit

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Hoe verloopt de naturalisatieceremonie?

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. De naturalisatieceremonie is jaarlijks op 15 december tijdens de nationale naturalisatiedag.

Naturalisatieceremonie verplicht

De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen.

Rol gemeente bij naturalisatieceremonie

De gemeente organiseert de naturalisatieceremonie. Naast de ceremonie op de nationale naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen organiseren op andere dagen.

Verklaring van verbondenheid

Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. U belooft hiermee de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. En de plichten te vervullen. Iedereen vanaf 16 jaar is verplicht de verklaring van verbondenheid af te leggen.

Er zijn 2 versies van de verklaring van verbondenheid. U mag zelf kiezen welke u aflegt. Als u gelovig bent, kunt u kiezen voor de 1e optie. Bent u niet gelovig dan is de 2e optie geschikter voor u.

  • 'Ik zweer dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer. En zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.' Gevolgd door: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig.'

  • 'Ik beloof dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer. En zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.' Gevolgd door: 'Dat verklaar en beloof ik.'

De gemeente reikt de besluiten van Nederlanderschap uit nadat u de verklaring van verbondenheid  heeft afgelegd. Daarna bent u officieel Nederlander.

De Rijksoverheid. Voor Nederland