Nederland maakt 10 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Afghanistan

Minister De Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor het Afghanistan Humanitarian Fund (AHF). Het geld is bedoeld om humanitaire hulp te verlenen aan de Afghaanse bevolking door onderdak en basisbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en medische hulp te bieden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©UNOCHA/Fariba Housaini
Vluchtelingen in de provincie Kandahar, Afghanistan, december 2020.

De minister heeft tot de bijdrage besloten naar aanleiding van de huidige situatie in het land. Als gevolg van klimaatverandering, conflict en COVID-19 had Afghanistan al te maken met een humanitaire crisis, waardoor ruim 18 miljoen mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Die crisis zal naar verwachting door de recente ontwikkelingen nog groter gaan worden. Vanuit het AHF kunnen zowel VN-organisaties als NGO’s financiering ontvangen.

Steunen

De Bruijn: ‘‘Wij willen de Afghaanse bevolking onder deze moeilijke omstandigheden steunen. De financiering is nu nodig. Met dit geld kunnen partnerorganisaties snel op de crisis en de vreselijke omstandigheden inspelen.’’ Het AHF wordt beheerd door de VN-organisatie OCHA.