Overgewicht terugdringen

De Rijksoverheid wil overgewicht en obesitas terugdringen. Organisaties, scholen en gemeenten krijgen hiervoor geld van de overheid. Doel is om jongeren en volwassenen gezonder te laten eten en meer te laten bewegen.

Overgewicht terugdringen is een belangrijk doel van het Alles is gezondheid: het Nationaal Programma Preventie (NPP)

Gezond gewicht door meer bewegen in de eigen wijk

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft geld aan gemeenten voor in totaal 2.900 buurtsportcoaches. Het programma Sport en bewegen in de buurt heeft als doel om mensen in hun eigen buurt te laten sporten. Door een diversiteit aan sportactiviteiten in de wijk te organiseren.

Gezond gewicht door gezond eten

Naast voldoende bewegen is het belangrijk om gezond te eten. Het Voedingscentrum geeft informatie over gezonde voeding en tips om op gewicht te blijven. De Rijksoverheid financiert het Voedingscentrum.

Gezond eten op school

Een van de programma’s om gezond eten bij jongeren te stimuleren is het programma de Gezonde Schoolkantine. Met dit programma kunnen scholen het aanbod in hun schoolkantine verbeteren. De Schoolkantine Brigade ondersteunt scholen hierbij.

Daarnaast kunnen scholen een vignet Gezonde School halen. Zij moeten dan blijvend aandacht geven aan een gezondheidsthema als Voeding in de school.

Gezond eten en bewegen kinderen en jongeren

Kinderen wennen snel aan een ongezonde leefstijl. Daarom geeft de Rijksoverheid geld aan programma’s die zorgen dat kinderen en jongeren gezonder gaan eten en meer gaan bewegen.

Bijvoorbeeld het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Doel is een samenleving waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is.

Via JOGG bieden gemeenten activiteiten in de wijk. Bijvoorbeeld via de gezonde sportkantine.  

Gevolgen van overgewicht

Overgewicht heeft gevolgen voor de gezondheid. Overgewicht verhoogt bijvoorbeeld de kans op ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten. Kinderen met overgewicht zijn vaak doelwit van pesten. Ook kampen ze vaker met depressieve gevoelens. Een overzicht van alle gezondheidsgevolgen van overgewicht staat op de website Volksgezondheidenzorg.nl.