Scheiding aanvragen in Nederlandse Gebarentaal (NGT)

Als u gaat scheiden moet u veel regelen. U heeft altijd een advocaat nodig voor het aanvragen van een scheiding. De video in gebarentaal legt uit hoe u een scheiding aanvraagt.

Scheiding aanvragen

U heeft een advocaat nodig om uw scheiding te regelen. U maakt samen met uw ex afspraken over de scheiding. Bijvoorbeeld over geld, spullen en uw huis.

De advocaat legt de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Uw advocaat stuurt een verzoekschrift tot echtscheiding aan de rechtbank.

Bent u het met uw ex eens over de scheiding? Dan kunt u samen 1 advocaat nemen.

Bent u het niet met elkaar eens? Dan heeft u allebei een eigen advocaat nodig. U kunt een mediator om hulp vragen. Bij mediation lost u uw conflict op door bemiddeling.

Scheiden en kinderen

Heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u samen met uw ex een ouderschapsplan maken. In een ouderschapsplan legt u afspraken vast over de opvoeding en verzorging. 

U moet uw kinderen betrekken wanneer u afspraken maakt die over hen gaan. 

Een ouderschapsplan is verplicht.

Wanneer gescheiden?

De rechter doet een aantal weken na de zitting uitspraak. U krijgt een echtscheidingsbeschikking. 

U moet de echtscheidingsbeschikking binnen 6 maanden laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Vaak doet uw advocaat dit. Maar u kunt het ook zelf doen. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar.

Meer weten over scheiden en wat u moet doen?

Vul de vragenlijst Scheiden of uit elkaar in op Rijksoverheid.nl.

U krijgt dan een overzicht met wat u moet weten en regelen als u gaat scheiden. Deze informatie past zoveel mogelijk bij uw situatie.