Hoe kan ik een paspoort of identiteitskaart aanvragen?

U vraagt een paspoort of ID-kaart aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Woont u in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan vraagt u het document aan bij de afdeling burgerzaken of het kabinet van de Gouverneur. Woont u in een ander land, dan kunt u terecht bij aangewezen Nederlandse ambassades of consulaten. Of bij 1 van de aangewezen grensgemeenten in Nederland.

Wat moet u meenemen voor een nieuw reisdocument?

  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. U kunt tegelijk een paspoort en een identiteitskaart hebben. 

Woont u in het buitenland? Maak dan eerst uw persoonlijke checklist op de website Nederland wereldwijd. Na het invullen van een vragenlijst krijgt u een overzicht van de papieren die u nodig heeft. Ook ziet u onder het overzicht waar en hoe u een afspraak kunt maken voor de aanvraag. U kunt de checklist downloaden of printen en meenemen naar uw afspraak.

Persoonlijk aanvragen en ophalen

U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van een reisdocument. Vraag bij uw gemeente na of u hiervoor een afspraak moet maken. Kunt u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet zelf uw document  aanvragen? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen om uw aanvraag te behandelen.

De documenten mogen niet verstuurd worden. U heeft na het aanvragen van het document maximaal 3 maanden de tijd om het op te halen. Daarna wordt het vernietigd.

Geen Nederlandse nationaliteit

Om een paspoort of ID-kaart te kunnen aanvragen, moet u de Nederlandse nationaliteit hebben. Heeft u die niet, maar wel een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort krijgen. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u woont.

Bent u erkend als vluchteling, dan kunt u een vluchtelingenpaspoort krijgen. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u woont. Meer informatie vindt u op de pagina soorten reisdocumenten.

Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? En wilt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen? U kunt dan terecht bij verschillende Nederlandse grensgemeenten.

Paspoort of ID-kaart aanvragen bij verlies of diefstal

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt door verlies of diefstal? Meldt dit dan bij de gemeente. U legt daar dan een verklaring van vermissing af. Daarna kunt u een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Wonen in het buitenland

Als u in het buitenland woont kunt u een paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen bij:

Wanneer paspoort ophalen

Het duurt maximaal 4 weken na de aanvraag voordat u uw paspoort kunt ophalen. In sommige gevallen kan uw gemeente deze termijn met 4 weken verlengen. Bijvoorbeeld als er aanvullend onderzoek gedaan moet worden naar uw identiteit, nationaliteit of recht op een paspoort.

In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat u uw paspoort of identiteitskaart  kunt ophalen. Heeft u het document eerder nodig? Dan kunt u vaak gebruikmaken van een spoedprocedure. Kijk op de website van uw gemeente wat mogelijk is en wat de extra kosten zijn.

In het Caribisch deel van het Koninkrijk kun u uw nieuwe paspoort of ID-kaart meestal na 2 weken ophalen. Bij Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland kan dit nog wat langer duren.