Hoe kan ik een paspoort of identiteitskaart aanvragen?

U vraagt een paspoort of ID-kaart aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Woont u in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan vraagt u het document aan bij de afdeling burgerzaken of het kabinet van de Gouverneur. Woont u in een ander land, dan kunt u terecht bij aangewezen Nederlandse ambassades of consulaten. Of bij 1 van de aangewezen grensgemeenten in Nederland.

Wat moet u meenemen voor een nieuw reisdocument?

  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. (U kunt tegelijk een paspoort en een identiteitskaart hebben).

Woont u in het buitenland? Maak dan eerst uw persoonlijke checklist op de website Nederland wereldwijd. Na het invullen van een vragenlijst krijgt u een overzicht van de papieren die u nodig heeft. Ook ziet u onder het overzicht waar en hoe u een afspraak kunt maken voor de aanvraag. U kunt de checklist downloaden of printen en meenemen naar uw afspraak.

Persoonlijk aanvragen en ophalen

U moet een paspoort of identiteitskaart altijd persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen van een reisdocument. Vraag bij uw gemeente na of u hiervoor een afspraak moet maken. Kunt u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet zelf uw document  aanvragen? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen om uw aanvraag te behandelen.

De documenten mogen niet verstuurd worden. U heeft na het aanvragen van het document maximaal 3 maanden de tijd om het op te halen. Daarna wordt het vernietigd.

Geen Nederlandse nationaliteit

Om een paspoort of ID-kaart te kunnen aanvragen, moet u de Nederlandse nationaliteit hebben. Heeft u die niet, maar wel een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort krijgen. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u woont.

Bent u erkend als vluchteling, dan kunt u een vluchtelingenpaspoort krijgen. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u woont. Meer informatie vindt u op de pagina soorten reisdocumenten.

Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? En wilt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen? U kunt dan terecht bij verschillende Nederlandse grensgemeenten.

Paspoort of ID-kaart aanvragen bij verlies of diefstal

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt door verlies of diefstal? Meldt dit dan bij de gemeente. U legt daar dan een verklaring van vermissing af. Daarna kunt u een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Wonen in het buitenland

Als u in het buitenland woont kunt u een paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen bij:

Wanneer paspoort ophalen

Het duurt maximaal 4 weken na de aanvraag voordat u uw paspoort kunt ophalen. In sommige gevallen kan uw gemeente deze termijn met 4 weken verlengen. Bijvoorbeeld als er aanvullend onderzoek gedaan moet worden naar uw identiteit, nationaliteit of recht op een paspoort.

In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat u uw paspoort of identiteitskaart  kunt ophalen. Heeft u het document eerder nodig? Dan kunt u vaak gebruikmaken van een spoedprocedure. Kijk op de website van uw gemeente wat mogelijk is en wat de extra kosten zijn.

In het Caribisch deel van het Koninkrijk kun u uw nieuwe paspoort of ID-kaart meestal na 2 weken ophalen. Bij Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland kan dit nog wat langer duren.