Nieuwe regels voor kleine pensioenen

Op 1 januari 2019 zijn de regels voor kleine en heel kleine pensioenen veranderd. Het gaat om pensioenbedragen van minder dan € 484,09 bruto per jaar.

Kleine pensioenen

Bij kleine pensioenen gaat het om pensioenbedragen van meer dan € 2,- en minder dan € 484,09 bruto per jaar.

  • De voorwaarden om een klein pensioen af te kopen zijn aangescherpt. Uitbetaling van kleine pensioenbedragen kan alleen als de automatische waardeoverdracht van het pensioen naar de nieuwe pensioenuitvoerder tot 5 keer toe niet is gelukt. Afkoop kan pas na 5 jaar.
  • Daarnaast kunnen pensioenuitvoerders (zoals een pensioenfonds of verzekeraar) kleine pensioenen voortaan samenvoegen. En onderbrengen bij de pensioenuitvoerder, waar iemand op dat moment zijn pensioen opbouwt. 
  • Pensioenuitvoerders kunnen het opgebouwde bedrag ook laten staan als klein pensioen.

Let op: voor het afkopen van kleine pensioenen vóór 1 januari 2019 gelden soepeler regels.

Heel kleine pensioenen

Bij heel kleine pensioenen gaat het om pensioenbedragen van maximaal € 2,- bruto per jaar. Heel kleine pensioenen komen te vervallen. Dit betekent dat pensioenuitvoerders deze pensioenbedragen niet meer hoeven uit te betalen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien of u ergens een heel klein pensioen heeft opgebouwd.

Waarom nieuwe regels?

Mensen wisselen vaker van baan en werken korter bij een werkgever. Daardoor bouwen ze bij verschillende werkgevers, en dus bij verschillende pensioenuitvoerders kleinere pensioenen op. Pensioenuitvoerders kopen nu vaak kleine pensioenen af, omdat de administratiekosten voor deze pensioenen in verhouding erg hoog zijn. Bij de afkoop van een klein pensioen krijgen mensen hun pensioenbedrag in 1 keer tussentijds uitbetaald. Dit pensioen hoort dan niet meer bij het pensioen voor later. Met als risico: iemand heeft op zijn pensioenleeftijd niet genoeg pensioen.