Kan ik in Nederland scheiden van mijn buitenlandse partner?

U kunt scheiden van een partner met een andere nationaliteit als u in Nederland woont. Als u in Nederland een scheiding aanvraagt, geldt de Nederlandse wet. Ook als het huwelijk of partnerschap in het buitenland is gesloten. 

Scheiden van buitenlandse partner als u de Nederlandse nationaliteit heeft

U kunt in Nederland een echtscheiding aanvragen van uw buitenlandse partner. U kunt ook een aanvraag doen samen met uw partner. De voorwaarden verschillen: 

  • U kunt samen de echtscheiding aanvragen als u, uw partner of u beiden in Nederland woont. 
  • U kunt eenzijdig de echtscheiding aanvragen als u 6 maanden in Nederland woont op het moment dat u de scheiding vraagt.
  • Uw buitenlandse partner kan eenzijdig de scheiding aanvragen als uw partner 1 jaar in Nederland woont op het moment dat uw partner de scheiding aanvraagt.

Wanneer u wilt scheiden, heeft u een advocaat nodig. De advocaat dient het verzoekschrift in bij de rechtbank. Zie voor meer informatie Hoe vraag ik een scheiding aan?
 

Scheiden van buitenlandse partner als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft

Ook als u de Nederlandse nationaliteit niet heeft, kunt u in Nederland een echtscheiding aanvragen van uw buitenlandse partner. U kunt alleen of samen de aanvraag doen. De voorwaarden verschillen dan.

  • U kunt samen de echtscheiding aanvragen als u of uw partner in Nederland woont.
  • U kunt eenzijdig de echtscheiding aanvragen wanneer u 1 jaar in Nederland woont op het moment dat u de echtscheiding aanvraagt. 

Scheiden van uw partner als u een verblijfsvergunning heeft

Heeft u een verblijfsvergunning omdat uw partner in Nederland woont, en gaat u scheiden? Dan moet u een een andere verblijfsvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Geregistreerd partnerschap met buitenlandse partner beëindigen

Bent u uw geregistreerd partnerschap in Nederland aangegaan, dan geldt de Nederlandse wet. Een Nederlandse rechter of ambtenaar van de burgerlijke stand kan het geregistreerd partnerschap beëindigen. Wie dat doet, hangt af van of er kinderen zijn en of u en uw partner het wel of niet samen eens zijn:

  • Bent u het samen eens, dan registreert de ambtenaar van de burgerlijke stand de beëindiging in de registers van de burgerlijke stand.
  • Bent u het samen niet eens, dan ontbindt de rechter het geregistreerd partnerschap. 
  • Heeft u of uw partner, of heeft u samen, het gezag over een of meer kinderen? Dan kan alleen de rechter het geregistreerd partnerschap beëindigen.

Zie voor meer informatie Scheiden of uit elkaar gaan: wat moet ik regelen?

Scheiden in het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen en willen scheiden, vinden informatie op Nederlandwereldwijd.nl: Scheiden in het buitenland.