Hoe weet ik of mijn beslagvrije voet klopt?

Als u schulden heeft en beslag wordt gelegd op uw inkomen, heeft u recht op een minimum bedrag (de beslagvrije voet) om van te leven. Hoe hoog deze beslagvrije voet voor u is, staat op het overzicht van uw beslagvrije voet dat u van de beslaglegger krijgt. Meer informatie over de beslagvrije voet staat op uwbeslagvrijevoet.nl.

Check uw beslagvrije voet

Van de beslaglegger ontvangt u een brief. Hierin staat uw beslagvrije voet en wat u moet aflossen. Minimaal 5% van uw netto-inkomen gaat naar de schuldeisers. Ook staan er gegevens over uw inkomen, leefsituatie en woonsituatie. Controleer of deze gegevens kloppen. Met de rekentool van Uwbeslagvrijevoet kunt u narekenen of uw beslagvrije voet juist is. Verandert uw inkomen, woon- of leefsituatie? Dan kan uw beslagvrije voet hoger of lager worden.

Neem contact op met de beslaglegger als beslagvrije voet niet klopt

Het kan gebeuren dat uw situatie is veranderd en er op een groter deel van uw inkomen beslag wordt gelegd. U houdt dan misschien te weinig geld over om van te leven. Bijvoorbeeld omdat u een wisselend inkomen heeft of u hoge woonkosten of zorgkosten heeft. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de beslaglegger. Het liefst binnen 4 weken. De contactgegevens staan op de brief van de beslaglegger.

Beslagvrije voet na verhoging minimumloon

Vanaf 1 januari 2024 gaat het minimumuurloon omhoog. Uw beslagvrije voet kan daardoor misschien ook omhoog. U kunt dit controleren met de rekentool van Uwbeslagvrijevoet.  U heeft hiervoor uw loonspecificatie van uw werkgever of uitkeringsinstantie nodig met het nieuwe minimumloon. Bekijk het stappenplan verhoging minimumloon en beslagvrije voet.

Lees meer over wat de verhoging van het minimumloon betekent voor mensen met schulden die te maken hebben met beslag op hun inkomen.

Verhoging beslagvrije voet zelf aanvragen

Uw beslagvrije voet gaat niet automatisch omhoog. U moet hiervoor zelf in actie komen en contact opnemen met de beslaglegger. De contactgegevens staan op de brief van de beslaglegger. Voordat u contact opneemt met de beslaglegger moet u zelf controleren of uw beslagvrije voet omhoog kan.

Let op: Als u een bijstandsuitkering krijgt wordt de herberekening wel automatisch gedaan. U hoeft dus géén herberekening aan te vragen.

Meer informatie over de beslagvrije voet

Meer informatie over de beslagvrije voet leest u op de website Uwbeslagvrijevoet.nl.

Wilt u hulp bij uw beslagvrije voet? Of maakt u zich zorgen over het beslag of over geld?

  • Neem contact op met uw gemeente of de organisatie die u helpt bij uw schulden. Zij kunnen u helpen met vragen over uw beslag, beslagvrije voet of andere geldzaken.
  • Of bezoek het Informatiepunt Digitale Overheid in een bibliotheek bij u in de buurt voor hulp bij het lezen van moeilijke brieven of vragen over de overheid.
  • Voor een luisterend oor en gratis, persoonlijk advies bij geldzorgen kunt u ook contact opnemen met Geldfit via telefoonnummer 0800-8115.