Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij staatsdeelnemingen

De staat verwacht van deelnemingen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit betekent dat deelnemingen verantwoordelijkheid nemen voor mens, maatschappij milieu. Deelnemingen dienen op het gebied van MVO ambitieus te zijn en een voorbeeldrol te vervullen in hun sector.

FMO

FMO vindt het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dit komt duidelijk terug in de strategie van FMO die zich richt op de Sustainable Development Goals (SDG’s) 8, 10 en 13. Deze 3 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen geven sturing aan het soort projecten en bedrijven die FMO financiert. Daarnaast investeert FMO in 3 sectoren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een duurzame en inclusieve economie in ontwikkelingslanden: 

  • energie (toegang tot hernieuwbare energie);
  • financiële instituties (ondersteuning van lokale bancaire systemen gericht op leningen aan kleine en middelgrote ondernemers); 
  • landbouw en water (voedselzekerheid). 

FMO hecht er sterk aan dat impactdoelstellingen op een maatschappelijk verantwoorde wijze bereikt worden. Dit doet FMO door zogenoemd ESG-management. ESG staat voor Environment, Social and Governance. Dit betekent dat de bank vooraf een inschatting maakt van: 

  • de mogelijke effecten van de investering op de maatschappij; 
  • de mogelijke effecten op het milieu;
  • goed en eerlijk bestuur van de potentiële klant (corporate governance). 

Om deze ESG-risico’s te beheersen en kansen goed te benutten, maakt FMO ESG-actieplannen. Hierin wordt aangegeven welke verbeteringen de klant in de bedrijfsvoering moet maken. Deze actieplannen zijn onderdeel van de contractuele voorwaarden. FMO helpt de klanten bij de uitvoering van deze actieplannen.
 
Verder is integriteit een belangrijke kernwaarde voor FMO. De bank vindt het belangrijk dat medewerkers niet alleen weten welke regels er zijn, maar ook daarnaar handelen. FMO streeft daarnaast naar zoveel mogelijk transparantie. Zo maakt de bank de projecten en bedrijven waarin het wil gaan investeren op haar website openbaar. 

NS

NS is de maatschappelijke aanbieder van duurzame mobiliteit en wil dit blijven. Dat doet NS door te streven naar fossielvrij, circulair en groen ondernemen. In dat kader heeft de internationale brancheorganisatie Union Internationale des Chemins de fer (UIC) afgelopen jaar de International Sustainable Railway Awards uitgereikt in Berlijn. NS won de award in de categorie Circulaire economie. En NS werd bekroond als “overall winner” met het project '99% circulaire treinmodernisering, en op weg naar 100% circulaire treinen in Europa'. Het doel van NS is om bij te dragen aan: 

  • het Klimaatakkoord van Parijs (CO₂-reductie); 
  • het VN-verdrag Handicap; 
  • de SDG’s; 
  • de European Green Deal. 

Daarnaast ondersteunt NS actief het Rijksbeleid gericht op vervanging van korte- en middellange afstand vliegverkeer door spoorvervoer.

NWB

Als bank van en voor de publieke sector heeft NWB Bank andere belangen en waarden dan puur commerciële partijen. MVO en duurzaamheid zitten in het DNA van NWB. Zo streeft de bank geen winstmaximalisatie na en richt zij zich nadrukkelijk op het creëren van maatschappelijke meerwaarde op de lange termijn. Een aantal voorbeelden:

  • Als eerste bank in Nederland publiceerde NWB Bank haar klimaatactieplan. Hierin staat hoe de bank samen met haar klanten gaat bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van CO₂ om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. De bank streeft naar een kredietportefeuille die per saldo geen CO₂-uitstoot veroorzaakt in 2050. In 2030 wil de bank minimaal 43% uitstootvermindering hebben gerealiseerd ten opzichte van 2019, het eerste jaar waarin de bank haar klimaatimpact in beeld had.
  • Binnen de financiële sector is NWB Bank pleitbezorger van aandacht voor behoud en herstel van biodiversiteit. De bank is onder andere voorzitter van de Werkgroep Biodiversiteit van het Platform voor Duurzame Financiering van De Nederlandsche Bank (DNB).
  • In 2022 heeft NWB Bank haar eerste aan duurzaamheid gekoppelde lening (sustainability linked loan) verstrekt aan Waterschap Zuiderzeeland (€ 21 miljoen). Het waterschap krijgt een korting op de jaarlijkse rente van de lening als het ambitieuze mijlpalen in duurzaamheid behaalt. Het betreft mijlpalen gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, biodiversiteit en diversiteit. Dit zijn belangrijke thema’s zijn voor zowel het waterschap als de bank. Met deze aan duurzaamheid gekoppelde leningen wil de bank de (verdere) verduurzaming van klanten stimuleren en helpen versnellen.