Rijksoverheid ondersteunt groei snel internet

Telecommunicatiebedrijven zorgen voor nieuwe datanetwerken die aansluiten bij de behoefte aan snel internet van burgers en bedrijven. De overheid zorgt ervoor dat telecombedrijven dit kunnen doen, bijvoorbeeld met vlotte vergunningprocedures.

Verschillende soorten breedband of snel internet

Breedband is een aansluiting waarmee consumenten verbinding kunnen krijgen met het internet. Met breedband kunnen zij surfen op internet, tv kijken en telefoneren.

Verschillende verbindingen vallen onder de noemer breedband. De bekendste zijn:

  • coax (de kabel);
  • DSL (de vroegere 'telefoonlijn');
  • glasvezelkabel;
  • mobiele 3G en 4G netwerken (mobiel internet);
  • draadloze alternatieven, zoals satelliet-internet.

Investeringen in vaste en mobiele datanetwerken

De vraag naar snelle verbindingen groeit. Ook door nieuwe diensten. Bijvoorbeeld (HD) internettelevisie en de opkomst van 'Internet of Things'. Dit is het gebruik van internet en breedband door apparaten. Zoals slimme energiemeters, lampen of koelkasten.

Die groeiende vraag dwingt tot investeringen in vaste en mobiele netwerken. De Rijksoverheid vindt dat private partijen dat het beste kunnen. Wel houdt de overheid in de gaten of er sprake is van eerlijke concurrentie. Dat doet de overheid via de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Telecombedrijven hebben frequenties nodig voor aanbieding van mobiel internet. Verder is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor de verdeling van frequenties

Europese doelstellingen voor snel internet

De EU wil dat iedereen in 2025 toegang heeft tot breedband met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde of meer. Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 96% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen.

Nederlandse doelstellingen voor snel internet

Nederland is ambitieuzer dan de Europese doelstellingen voor breedband. Het kabinet heeft zich tot doel gesteld dat al per eind 2023 elke Nederlander gebruik kan maken van een vaste internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde. Ook in de zogenoemde buitengebieden (gebieden met verminderd mobiel bereik). Bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, geldt een  dekkingsverplichting. Dat betekent dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is. 

Om de voortgang te monitoren heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een kaart laten maken. De kaart laat op adresniveau zien welke internetsnelheden beschikbaar zijn.

Rol gemeenten en provincies bij snel internet

Gemeenten en provincies kunnen de ontwikkeling van snel internet bevorderen. Zij kunnen bijvoorbeeld de vergunningprocedure verkorten en goedkoper maken. Dit maakt het bijvoorbeeld voor telecombedrijven aantrekkelijker te investeren in breedband. Om gemeenten te ondersteunen in hun rol heeft de overheid een platform opgericht: Overal snel internet.

Oplossingen voor gebieden zonder snel internet

De Rijksoverheid ondersteunt provincies, gemeenten en bewonersinitiatieven bij het zoeken naar oplossingen voor gebieden zonder snel internet.