Rijksoverheid ondersteunt groei breedband

Telecommunicatiebedrijven moeten zorgen voor nieuwe breedbandnetwerken. De overheid zorgt ervoor dat zij dit kunnen doen, bijvoorbeeld met vlotte vergunningprocedures.

Verschillende soorten breedband of snel internet

Breedband is een aansluiting waarmee consumenten verbinding kunnen krijgen met het internet. Met breedband kunnen zij surfen op internet, tv kijken en telefoneren.

Verschillende verbindingen vallen onder de noemer breedband. De bekendste zijn:

  • coax (de kabel);
  • DSL (de vroegere 'telefoonlijn');
  • glasvezelkabel;
  • mobiele 3G en 4G netwerken (mobiel internet);
  • draadloze alternatieven, zoals satelliet-internet.

Investeringen in vaste en mobiele netwerken

De vraag naar snelle verbindingen groeit. Ook door nieuwe diensten. Bijvoorbeeld internettelevisie en de opkomst van 'Internet of Things'. Dit is het gebruik van internet en breedband door apparaten. Zoals slimme energiemeters, lampen of koelkasten.

Die groeiende vraag dwingt tot investeringen in vaste en mobiele netwerken. De Rijksoverheid vindt dat de spelers op de markt de eerste stap moeten nemen in deze ontwikkeling. Wel houdt de overheid in de gaten of er sprake is van eerlijke concurrentie. Dat doet de overheid via de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verder is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor de verdeling van frequenties. Telecombedrijven hebben frequenties nodig voor aanbieding van mobiel internet.

Oplossingen voor gebieden zonder internet

Ook ondersteunt de Rijksoverheid provincies, gemeenten en bewonersinitiatieven bij het zoeken naar oplossingen voor gebieden zonder snel internet. Voor bewonersinitiatieven heeft de overheid een platform opgericht: Samen snel internet. Hier is informatie te vinden is over het mogelijk maken van snel internet.

Rol gemeenten en provincies bij breedband

Gemeenten en provincies kunnen de ontwikkeling van breedband bevorderen. Zij kunnen bijvoorbeeld de vergunningprocedure verkorten en goedkoper maken. Dit maakt het bijvoorbeeld voor telecombedrijven aantrekkelijker te investeren in breedband. De rol van provincies en gemeente staat beschreven in de handreiking 'Goed op weg met breedband'.

Europese doelstellingen voor breedband

De EU heeft voor 2020 de volgende doelstelling:

  • Iedereen heeft toegang tot breedband met een snelheid van minimaal 30 Mb per seconde of meer. Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 97% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen.
  • Minstens de helft van de huishoudens gebruikt een aansluiting van minimaal 100 Mb per seconde. Van de Nederlandse huishoudens heeft nu 95% deze mogelijkheid.

Nederlandse doelstellingen voor breedband

Nederland sluit zich aan bij de Europese doelstellingen voor breedband. Maar het kabinet beschouwt dit niet als einddoel. Belangrijker is dat in 2020 de breedbandnetwerken aansluiten op de vraag van eindgebruikers en aanbieders van internetdiensten. Het kabinet wil de kosten voor aanleggen van snel internet verminderen door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur.

Het kabinet heeft zich tot doel gesteld dat in 2025 elke Nederlander gebruik kan maken van een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde. Ook in de zogenoemde buitengebieden (gebieden met verminderd mobiel bereik). Bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, geldt een dekkingsverplichting. Dat betekent dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is.