Onder welke voorwaarden kan ik trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten?

U kunt in gemeenschap van goederen trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Of onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Hierin vallen alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren en alle bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.

Verdeling bezittingen en schulden bij scheiding

Bij scheiding krijgen u en uw partner allebei 50% van de bezittingen en schulden die in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen.

De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u alleen waren, vallen buiten de wettelijke gemeenschap van goederen. Deze hoeft u bij een scheiding niet met uw partner te delen. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die u vóór of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft gekregen.

Automatisch gemeenschap van goederen veranderd per 2018

Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen niet in de gemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die alleen van u waren.

Bent u vóór 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Wilt u bezittingen of schulden apart houden? Dan kunt u bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afsluiten. Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden gelden de afspraken die u heeft vastgelegd bij de notaris.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in huwelijksgoederenregister

U kunt de voorwaarden van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap terugvinden in het huwelijksgoederenregister. Notarissen schrijven alle voorwaarden in dit register in.