Moet ik mijn kind verplicht laten vaccineren?

Nee, vaccinaties zijn niet verplicht. Als ouder hoeft u uw kinderen dus niet verplicht te laten vaccineren. Maar de Rijksoverheid raadt u aan om dit wel te laten doen.

Vaccinaties tegen infectieziekten

Kinderen krijgen een vaccinatie tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Ze krijgen de vaccinatie op de leeftijd wanneer de vaccinatie ze het beste beschermt tegen de infectieziekten.

Vaccinatie niet verplicht, toch wel doen

De Rijksoverheid adviseert u als ouder om uw kinderen wel te laten vaccineren. Als u uzelf en uw kinderen laat vaccineren:

  • beschermt u uzelf en uw kind tegen infectieziekten;
  • beschermt u kwetsbaren (bijvoorbeeld zieke mensen) in uw omgeving;
  • zorgt u ervoor dat infectieziekten zich moeilijker kunnen verspreiden.

Vaccinatie van jongeren tegen het coronavirus

De Rijksoverheid adviseert vaccinatie tegen het coronavirus voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar en voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar.  Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of zij dat willen. Jongeren van 12 tot en met 15 jaar beslissen samen met hun ouders of verzorgers over vaccinatie. Maar de mening van de jongere is altijd doorslaggevend. Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar beslissen de ouders of ze hun kind laten vaccineren.

De Rijksoverheid adviseert ook vaccinatie tegen het coronavirus voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar, die dat willen.  Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of zij dat willen. Andere jongeren beslissen samen met hun ouders of verzorgers over vaccinatie. Maar de mening van de jongere is altijd doorslaggevend.