Veilig rijden op de snorfiets

Een snorfiets is een bromfiets die maximaal 25 kilometer per uur rijdt. De overheid stelt regels in om het aantal ongelukken met bromfietsen te verminderen. Onderdeel hiervan is dat alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een helm moeten dragen.

Eisen aan snorfietsen

De overheid stelt onder meer de volgende eisen aan snorfietsen:

  • technische eisen, zoals bijvoorbeeld:
    • de maximum constructiesnelheid is 25 kilometer per uur;
    • het maximale motorvermogen is 4 kW;
  • de snorfiets heeft een blauwe kentekenplaat;
  • het voertuig moet verzekerd zijn volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

Let op! Gaat uw voertuig harder dan 25 kilometer per uur, dan gelden de regels voor een bromfiets of motorfiets.

Plaats op de weg

Snorfietsers mogen op het fietspad rijden. Zij rijden minder hard dan bromfietsers.

Alle verkeersregels voor snorfietsen staan in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Soms zijn snorfietsers verplicht om op de rijbaan te rijden. De gemeente en andere wegbeheerders kunnen dit besluiten voor fietspaden die erg druk zijn.

In Amsterdam moeten snorfietsers naar de rijbaan. Ook in Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op. De gemeenten verwachten dat daardoor de doorstroming op de fietspaden verbetert en de verkeersveiligheid toeneemt.

Goedgekeurde helm verplicht

Sinds 1 januari 2023 is het dragen van een helm verplicht voor alle snorfietsers en eventuele passagiers. Dit moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm (met markering NTA 8776:2016) zijn. U herkent een goedgekeurde bromfietshelm aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.

Bij het niet dragen van een helm op een snorfiets kunt u een boete krijgen van € 100.

Bromfietsrijbewijs voor snorfiets

Snorfietsers moeten een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende.

Kentekenbewijs snorfiets

Alle snorfietsen moeten een kenteken hebben. Dit kenteken registreert de technische gegevens van het voertuig en de persoonsgegevens van de eigenaar. Zo wil de overheid:

  • Voorkomen dat snorfietsers te hard rijden
    Als uw snorfiets is opgevoerd, kan de politie uw voertuig een verbod geven voor het rijden over de openbare weg. U mag met die snorfiets dan niet meer rijden, totdat u de maximumsnelheid weer heeft teruggebracht. Daarvoor moet u de RDW uw snorfiets laten keuren. De kosten van de keuring zijn voor uw rekening. Op deze manier wil de overheid de verkeersveiligheid vergroten.
  • Diefstal van snorfietsen terugdringen
    Als uw snorfiets is gestolen, noteert de politie dit in het kentekenregister van de RDW. U wordt dan niet meer verantwoordelijk gesteld voor overtredingen die met de snorfiets met dat kenteken worden geconstateerd.
  • Kopen van gestolen snorfiets voorkomen
    Bent u van plan een snorfiets te kopen? Dan kunt u met het kenteken controleren of die snorfiets als gestolen staat geregistreerd. Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister van de RDW.
  • De veroorzaker van een ongeluk aanwijzen en opsporen
  • Controleren of de snorfiets verzekerd is
    De RDW controleert minimaal 1 keer per jaar of een voertuig is verzekerd. Is dit niet zo, dan kunt u als kentekenhouder een boete krijgen.