Regels vuurwerk

Elk jaar vallen er ernstige gewonden door vuurwerk. Regels voor het bezit en het afsteken van vuurwerk moeten dit voorkomen. Bijvoorbeeld regels voor opslag, vervoer en verkoop van vuurwerk. Vanaf de jaarwisseling 2020-2021 zijn sommige vuurwerkartikelen voor consumenten verboden. 

Verbod op bepaalde vuurwerkartikelen vanaf jaarwisseling 2020-2021

Vanaf de jaarwisseling 2020-2021 geldt een vuurwerkverbod voor: 

 • vuurwerk uit categorie F3. De categorievermelding staat op de verpakking;
 • knalvuurwerk (zoals rotjes);
 • knalstrengen (zoals Chinese matten);
 • enkelschotsbuizen (zoals single shots);
 • vuurpijlen.

Vuurwerk regelgeving

De regels voor vuurwerk staan in verschillende regelingen. De belangrijkste zijn:

Er zijn bijvoorbeeld regels voor:

 • Afsteken vuurwerk
  Consumenten mogen alleen vuurwerk afsteken op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden vuurwerk afsteken is strafbaar.
 • Vuurwerkvrije zones
  Een gemeente kan gebieden aanwijzen  waar helemaal geen vuurwerk afgestoken mag worden. Ook zullen naar verwachting een aantal gemeenten vanaf jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk meer toestaan in de gehele gemeente. In de Algemene Plaatselijke Verordening van uw gemeente staat waar in uw omgeving een vuurwerkverbod geldt. Lees meer over veilig vuurwerk afsteken. 
 • Vuurwerk kopen
  Vuurwerk kopen mag alleen vanaf 16 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar mogen categorie F1 fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten kopen en afsteken. Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan.
 • Vuurwerk verkopen
  Vuurwerk verkopen mag op 3 verkoopdagen. Valt 1 van deze dagen op een zondag? Dan is verkoop van vuurwerk op die dag verboden. In 2021 zijn de verkoopdagen 29, 30 en 31 december.
 • Vuurwerk uit het buitenland
  Als consument vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dit voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. U mag alleen op toegestane verkoopdagen vuurwerk naar Nederland brengen. Daarnaast moet u ook rekening houden met de eisen die gelden in het land waar u vuurwerk inkoopt. Een Belgische verkoper registreert bijvoorbeeld alle kopers van bepaalde categorieën vuurwerk. Hiervoor heeft hij uw paspoort of identiteitsbewijs nodig. 
 • Vuurwerk online kopen
  U mag vuurwerk alleen kopen en/of ophalen bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt voldoet aan veiligheidseisen en wordt daarop gecontroleerd. Een legaal verkooppunt is te herkennen aan een spandoek. De politie werkt samen met de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport om postpakketten met illegaal vuurwerk tegen te houden. Niet alleen de verkoop van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Postpakketbedrijven hebben een verantwoordelijkheid en onderscheppen pakketten met vuurwerk.
©Nationale Beeldbank
Vuurwerkverkooppunt
 • Illegaal vuurwerk
  Om ongelukken bij afstekers en omstanders zo veel mogelijk te voorkomen, wordt regelmatig bekeken welk vuurwerk geschikt is voor consumenten. Het is verboden om illegaal consumentenvuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Daarom neemt de politie maatregelen tegen illegaal vuurwerk.

Importeur vuurwerk verantwoordelijk kwaliteit en veiligheid

Een importeur van vuurwerk is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat hij op de markt brengt. Ook heeft een importeur of handelaar een meldingsplicht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het  invoeren van vuurwerk in Nederland.

Vuurwerkoverlast

Het kabinet wil vuurwerkoverlast beperken. Bijvoorbeeld door vuurwerkregels aan te scherpen. Knalvuurwerk is samen met meer vuurwerk verboden vanaf de jaarwisseling 2020-2021. 

Verplicht gratis veiligheidsbril en aansteeklont meegeven

Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Zij moeten ook uitleg geven over hoe u het vuurwerk veilig afsteekt.