Wat komt er bij kijken als ik mijn woning wil verhuren?

U gaat tijdelijk naar het buitenland. Uw woning staat te koop. U heeft een tweede huis. In al deze gevallen kunt u uw woning verhuren. Maar er komt veel bij kijken. Zo heeft u toestemming nodig van uw hypotheekbank. En krijgt u te maken met verschillende regels over woningverhuur.

Ik wil mijn woning verhuren: wat moet ik regelen?

Bekijk de stappen als u uw woning wilt verhuren

Algemene regels verhuur woning

Welke regels voor u gelden, hangt onder meer af van:

  • Uw gemeente
    Gemeenten hebben eigen regels voor de verhuur van woningen. Bijvoorbeeld over vergunningen. Neem daarom altijd contact op met uw gemeente.

Regels voor de huur die u mag vragen

Uw woning krijgt punten. Bijvoorbeeld voor de oppervlakte van de woning. Het totaal aantal punten bepaalt de maximale huur van uw sociale huurwoning. Hoe meer punten, hoe hoger de huur. Er zijn aparte tellingen. Voor zelfstandige woningen (eengezinswoningen en appartementen). En voor onzelfstandige woningen (kamers).

Huur volgens puntenaantal

U vraagt niet meer huur dan uw woning aan punten heeft. Is de maximale huur van uw woning  volgens de punten hoger dan € 763,47 (bedrag 2022)? Dan is uw woning een vrijesectorwoning. U mag dan zelf de huur bepalen.
Onzelfstandige woningen (kamers) vallen niet in de vrije sector. Voor kamers geldt dus altijd een maximale huur volgens het puntenaantal.