Wat moet ik weten als ik een hospitakamer wil verhuren?

U verhuurt als huurder of eigenaar van een woning een kamer van uw woning. Of meerdere kamers. Zelf woont u ook in de woning. Daarvoor gelden voorwaarden en regels. Er mag bijvoorbeeld maar 1 volwassene (vanaf 18 jaar) op 1 kamer wonen. Of 2 volwassenen op 1 kamer als zij getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Voorwaarden hospitaverhuur

U verhuurt 1 of meerdere kamers van uw woning. U blijft zelf ook in de woning wonen. Bij hospitaverhuur gelden de volgende voorwaarden:

  • Verhuur aan maximaal 1 huishouden
    U verhuurt de hospitakamer aan maximaal 1 huishouden. Er mag 1 volwassene per kamer wonen. Of 2 per kamer bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er gelden ook algemene regels voor kamerverhuur.
  • Delen gemeenschappelijke voorzieningen
    U deelt gemeenschappelijke voorzieningen met de huurder. Zoals keuken, douche of toilet.
  • Verhuurder woont zelf ook in de woning
    U woont in de woning.
  • Woonruimte verhuurder
    U gebruikt zelf minimaal 50% van uw eigen woonruimte.
  • Woonruimte huurder
    Een huurder heeft gemiddeld minimaal 12 m2 aan woonruimte.
  • Huurcontract voor elke huurder
    Elke huurder krijgt voor zijn huishouden een eigen huurcontract.
  • Eisen brandveiligheid aan woning
    Uw woning moet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid.

Uw gemeente informeert u over deze en andere voorwaarden.

Regels hospitaverhuur

Bij hospitaverhuur gelden regels over:

  • Proeftijd en opzeggen van de huur
    Bij hospitakamers gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. Binnen die tijd kan de verhuurder zonder reden de huur opzeggen. De huurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming. Wel heeft de verhuurder een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming (als het niet gaat om een huurcontract voor een afgesproken huurtermijn van maximaal 5 jaar). De verhuurder moet dan een goede reden hebben om de huur op  te zeggen.
  • Kamer onderverhuren
    U huurt zelf een woning en gaat een kamer onderverhuren. Bekijk dan eerst uw huurcontract.  Mogelijk is er een verbod op onderhuur. In dat geval kunt u de huiseigenaar om toestemming vragen de kamer toch onder te verhuren.
  • Tijdelijke verhuur kamer
    Als u de kamer voor een afgesproken huurtermijn (bepaalde tijd) van niet meer dan 5 jaar heeft (onder)verhuurd, dan gelden aparte regels. Zo kunt u de huur niet tussentijds opzeggen, de huurder wel. En de huur eindigt vanzelf op de afgesproken einddatum, als u de huurder tijdig schriftelijk informeert dat de huur volgens afspraak eindigt. Tijdig is tussen drie maanden en een maand voor de afgesproken einddatum.

Afspraken in huurcontract

In het contract staat de huurprijs. En ook welk deel (kamer of kamers) u verhuurt. Er staat ook in welke (gemeenschappelijke) voorzieningen de hospitahuurder gebruik mag maken. De huurder kan de huurprijs laten checken bij de Huurcommissie.

Belasting betalen kamerverhuur

Of u belasting moet betalen hangt af van hoe lang u een kamer verhuurt. Verhuurt u een kamer voor korte tijd, bijvoorbeeld aan toeristen? Dan betaalt u belasting over de huuropbrengst. Verhuurt u voor lange tijd, bijvoorbeeld aan een student? Dan betaalt u geen belasting als u voldoet aan de voorwaarden. Lees meer over belasting betalen bij kamerverhuur en de kamerverhuurvrijstelling.

Berekening huurtoeslag bij verhuur van kamer(s)

Voor de huurtoeslag telt het inkomen van uw kamerhuurder niet mee. U moet de huurovereenkomst binnen 4 weken doorsturen. De Belastingdienst beoordeelt de berekening van de huurtoeslag. 

Hospitaverhuur bij een hypotheek

Heeft u een koopwoning met een hypotheek? Dan is in de meeste gevallen toestemming nodig van uw geldverstrekker. Zij kunnen aangeven of zij (hospita)verhuur toestaan en onder welke voorwaarden.