Hoe kan ik mij als zelfstandig ondernemer verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

Als ondernemer kunt u zelf bepalen welke inkomensrisico’s u al dan niet wilt afdekken. Vanuit de overheid is hiervoor geen voorziening.

Vervangend inkomen zelfstandig ondernemers bij arbeidsongeschiktheid

U kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen door:

  • zelf geld te reserveren;
  • een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten;
  • een 'individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden' af te sluiten. Dit is mogelijk via diverse branche- en beroepsorganisaties. Ook belangenverenigingen voor zelfstandigen bieden hun leden deze mogelijkheid;
  • een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering bij het UWV af te sluiten. Deze verzekering kunt u afsluiten als u als werknemer of vanuit een uitkering zelfstandig ondernemer wordt;
  • deel te nemen aan een broodfonds, voor de 1e 2 jaar van uw arbeidsongeschiktheid. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als een van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen.

Vangnetverzekering bij moeilijk verzekerbare risico’s zzp'er

Zzp’ers met een ziekte kunnen soms moeilijk een ziektekostenverzekering afsluiten. Sommige verzekeraars bieden startende zzp’ers dan de eerste 15 maanden een vangnetverzekering. Verzekeraars zijn niet verplicht hen te accepteren.

Is een verzekeraar lid van het Verbond van Verzekeraars? En biedt de verzekeraar een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan? Dan is de verzekeraar verplicht zo’n vangnetverzekering aan te bieden. Dat valt onder de bindende zelfregulering van het Verbond.

Meer informatie verzekeringen zelfstandig ondernemers

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering? Maak dan gebruik van de keuzetool verzekeren arbeidsongeschiktheid zelfstandige

UWV geeft ook meer informatie over vrijwillige verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en ziekte. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met uw branche- of beroepsorganisatie of met een verzekeringsmaatschappij.