Waar kan ik terecht voor juridisch advies?

Met een juridisch probleem kunt u terecht bij onder meer het Juridisch Loket, ConsuWijzer en Sociaal Raadslieden. In veel gevallen krijgt u gratis informatie en advies. 

Voorbeelden van juridische problemen

Juridische problemen kunnen te maken hebben met:

  • ontslag;
  • echtscheiding;
  • erfenis;
  • schulden;
  • uitkeringen;
  • belastingen;
  • overheidsinstanties (bijvoorbeeld uw gemeente).

Het Juridisch Loket

Op de website van het Juridisch Loket vindt u informatie en adviezen over juridische onderwerpen. Als u een laag inkomen heeft, kunt u ook naar een inloopspreekuur van het Juridisch Loket gaan. U krijgt dan gratis advies. Verder kunt u per telefoon juridisch advies krijgen. U belt dan het gratis telefoonnummer 0800-8020. 

ConsuWijzer

Op de website van ConsuWijzer vindt u informatie en praktische tips over uw rechten als consument. Bijvoorbeeld als u ongewild aan een abonnement vastzit of het niet eens bent met een rekening. Per telefoon, mail of brief kunt u persoonlijk advies krijgen.

Consuwijzer is het informatieloket van de overheid voor consumenten.

Europees Consumenten Centrum 

Bij het Europees Consumenten Centrum (ECC) krijgt u gratis juridisch advies over een aankoop in een ander EU-land. Bijvoorbeeld als u via internet iets heeft gekocht of een vakantie heeft geboekt. Ook kan ECC bemiddelen tussen u en een buitenlands bedrijf. U krijgt informatie en advies in het Nederlands.

Het Europees Consumenten Centrum helpt consumenten bij problemen in landen van de Europese Unie, Noorwegen en IJsland.

Sociaal raadslieden

In veel gemeenten kunt u als inwoner terecht bij sociaal raadslieden. Hier krijgt u gratis informatie en advies bij juridische problemen. U kunt ook hulp krijgen bij het invullen van formulieren of het schrijven van een bezwaarschrift.

Rechtswinkel en wetswinkel

In een aantal gemeenten kunt u terecht bij een rechtswinkel of wetswinkel. Hier krijgt u gratis informatie en advies als u een juridisch probleem heeft. Kinderen en jongeren tot 27 jaar kunnen gratis terecht bij Kinder- en jongerenrechtwinkels.

Bij rechtswinkels en wetswinkels werken vrijwilligers, vaak rechtenstudenten.

Rechtwijzer

De Rechtwijzer is een website waarop u advies kunt vinden bij een juridisch probleem. Door online vragen te beantwoorden ziet u wat u kunt doen en waar u hulp kunt krijgen.

De Rechtwijzer is een website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Vakbond

Bent u lid van een vakbond? Dan kunt u ook de vakbond vragen te bemiddelen tussen u en uw werkgever. U kunt mogelijk ook via uw vakbond gebruik maken van rechtsbijstand.