Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Versnelde afhandeling aanvullende schade voor toeslagenouders van start

Versnelde afhandeling aanvullende schade voor toeslagenouders van start

Het ministerie van Financiën en de Stichting (Gelijk)waardig Herstel gaan vandaag van start met een alternatieve route voor versnelde afhandeling van aanvullende schade van toeslagenouders. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe schaderoute is samengewerkt met ouders en onafhankelijke letselschade experts.

Versnelde afhandeling aanvullende schade voor toeslagenouders van start

Nieuw pneumokokkenvaccin voor kinderen vanaf 2024

Eerder dit jaar adviseerde de Gezondheidsraad om gebruik te maken van een nieuw pneumokokkenvaccin voor kinderen, het zogenoemde PCV13 of PCV15. De inzet van een van deze vaccins behaalt meer gezondheidswinst tegen pneumokokken dan het huidige vaccin. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over en is erin geslaagd hiervoor het benodigde geld vrij te maken. Dit houdt in dat vanaf de zomer van 2024 de eerste kinderen naar verwachting worden gevaccineerd met een van deze nieuwe, betere vaccins.

Nieuw pneumokokkenvaccin voor kinderen vanaf 2024

Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne verlengd tot 4 maart 2025

De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij. Daarom hebben de EU-lidstaten vandaag in Brussel met elkaar besloten om de huidige Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) met een jaar te verlengen, tot 4 maart 2025. Hierdoor kunnen vluchtelingen uit Oekraïne een jaar langer in EU-lidstaten verblijven.

Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne verlengd tot en met 4 maart 2025

Nieuw Benelux-politieverdrag per 1 oktober in werking

Politiemensen uit België, Nederland en Luxemburg kunnen voortaan gemakkelijker en beter over elkaars grenzen heen samenwerken. De bevoegde ministers en de politiechefs uit de drie landen hebben vandaag de uitvoeringsafspraken ondertekend, die nodig zijn voor inwerkingtreding van het nieuwe Benelux-verdrag over de politiesamenwerking per 1 oktober 2023.

Nieuw Benelux-politieverdrag per 1 oktober in werking

Data Governance Act van kracht om data betrouwbaar en makkelijk te delen

Het gebruik van en de toegang tot data worden steeds belangrijker. We moeten dus zorgen dat we die data veilig kunnen delen en dat er voldoende ruimte is voor innovatie. Daarom geldt vanaf deze week in de EU de zogenoemde Data Governance Act (DGA). Daarin staan regels voor de nu opkomende datadeelmarkten als het gaat om neutraliteit, (her)gebruik en gebruikersbescherming.

Data Governance Act van kracht om data betrouwbaar en makkelijk te delen

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl