Documenten

Kan ik een briefadres krijgen als ik geen vast woonadres heb?

Heeft u geen woonadres als bedoeld in de Wet Basisregistratie personen (BRP)? Dan kunt u zich in de BRP inschrijven op een briefadres (postadres). Dit kan ook als u bijvoorbeeld in een zorginstelling, blijf-van-mijn-lijfhuis of een gevangenis verblijft.

Inschrijven op een briefadres

Een briefadres is alleen een administratief adres, u woont hier niet. Het is het adres van een familielid of kennis die er voor zorgt dat u post ontvangt van officiële instellingen. Bijvoorbeeld een oproep voor verkiezingen of post van de Belastingdienst. Deze persoon moet ervoor zorgen dat u de post persoonlijk ontvangt.

Het is niet mogelijk een briefadres te hebben op een postbus of leeg adres. Wilt u ingeschreven worden in de BRP met een briefadres? Dan onderzoekt de gemeente of u echt geen vast woonadres heeft. Het briefadres waarmee u zich laat inschrijven, moet een bekend adres zijn in de BRP.

Waar inschrijven op een briefadres

U kunt zich met een briefadres inschrijven bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van de gemeente waar het adres is. U moet wel schriftelijke toestemming hebben van de persoon die op het adres woont (de briefadresgever).

Wanneer u zich in laat schrijven de in de BRP, moet u in elk geval het volgende meenemen:

  • een identiteitsbewijs van uzelf;
  • een ondertekende schriftelijke toestemming van de briefadresgever bijvoorbeeld de hoofdbewoner van het briefadres;
  • een identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) van de briefadresgever.

Soms vraagt de gemeente om aanvullende documenten zoals een huur- of koopcontract. Ook kan de gemeente de briefadresgever vragen persoonlijk langs te komen. Meer informatie hierover krijgt u bij uw gemeente.

Gevolgen briefadres voor huidige bewoners

Iemand die op een briefadres ingeschreven staat, telt niet altijd mee als bewoner op dat adres. Twijfelt u als briefadresgever over eventuele gevolgen, bijvoorbeeld voor uw uitkering of huurtoeslag? Dan kunt u het beste advies inwinnen bij die instantie, voordat u toestemming geeft.

De Rijksoverheid. Voor Nederland