Gastles EU Back to School

Het programma EU Back to School geeft ambtenaren van alle ministeries en Europese instellingen de gelegenheid gastlessen over Europa te geven. En om met jongeren in gesprek te gaan over het werk dat zij doen. Wil je als school een EU Back to School gastles laten verzorgen door 1 van onze gastdocenten? Vul dan het aanmeldingsformulier in. Wij zien je verzoek met belangstelling tegemoet.

In de lessen staat uitwisseling van ervaringen, meningen en ideeën over Europese onderwerpen centraal. In tegenstelling tot een standaardles over de instanties van de Europese Unie, is EU Back to School bedoeld om de leerlingen bewust te maken van de Europese Unie door in te gaan op actuele thema's. De scholieren en studenten worden uitgenodigd actief deel te nemen en met elkaar én de gastdocent in debat te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelt en coördineert dit programma in Nederland. Het ministerie stimuleert ook haar eigen medewerkers om gastlessen te verzorgen op een basisschool, middelbare school, hogeschool of universiteit. EU Back to School begon in 2007 als een initiatief van Duitsland tijdens hun halfjaarlijkse EU-Voorzitterschap. Het idee werd ondersteund door de Europese Commissie. Inmiddels bieden diverse lidstaten het programma aan.

De interactieve lesmethode die Buitenlandse Zaken gebruikt voor het programma EU Back to School is gemaakt door en voor jongeren. In de gastles worden de scholieren en studenten aangemoedigd om met elkaar en de gastdocent in debat te gaan over Europese onderwerpen. Zowel de gastdocent als de scholieren en studenten delen hun mening over en ervaringen met Europa en gaan hierover in gesprek. De lesmethode is flexibel inzetbaar voor alle niveaus, scholen en Europese onderwerpen.

Hoe werkt het?

Wil je graag een gastdocent op jouw school ontvangen en een interactieve les over Europa inplannen? Volg dan het onderstaande stappenplan.

  1. Je vraagt een EU Back to School gastles aan door het aanmeldingsformulier in te vullen. Aan de gastles zijn geen kosten verbonden.
  2. Je ontvangt een ontvangstbevestiging per e-mail.
  3. Het ministerie van Buitenlandse Zaken koppelt je aan een gastdocent.
  4. Je ontvangt zo snel mogelijk een e-mail met daarin de contactgegevens van de gastdocent.
  5. Je stemt met de gastdocent de inhoud van de gastles af.
  6. Je ontvangt de gastdocent op school voor een interactieve gastles.
  7. Na afloop stuurt de coördinatie van EU Back to School u een evaluatieverzoek.

Voorbereidende lesmodule in samenwerking met het Europees Parlement

Elke gastles van EU Back to School wordt inhoudelijk afgestemd met de school en de gastdocent. In samenwerking met het Europees Parlement is er nu een algemene, voorbereidende lesmodule ontwikkeld. Deze kunnen docenten gebruiken om een klas voor te bereiden op een gastles van EU Back to School

Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport

Wil je leerlingen zelf laten ervaren hoe het is om samen te werken in Europa? Of wil je zelf als docent ervaring op doen in het buitenland? Bekijk dan de informatie over het programma Erasmus+.  Dit Europese subsidieprogramma biedt mogelijkheden om partnerschappen aan te gaan met andere scholen in Europa. Het geeft docenten ook de mogelijkheid een tijdje te leren of werken in een ander land.