Beeld: NATO

NAVO-top 2025

Van 24 tot en met 26 juni 2025 is Nederland gastland voor de NAVO-top in het World Forum in Den Haag. De NAVO-bondgenoten hebben Nederland tijdens de vorige top in Vilnius, Litouwen gevraagd om de top van 2025 te organiseren. Het is de 1e keer sinds de oprichting van de NAVO in 1949 dat Nederland een NAVO-top organiseert.

Voor Nederland is de organisatie van deze top een kans om de positie als betrouwbare bondgenoot verder te versterken. De top is een belangrijk moment waar de NAVO beslissingen neemt die belangrijk zijn voor onze vrede en veiligheid. Zeker in deze roerige tijden, waarin Rusland een grootschalige oorlog op het Europees continent begon door Oekraïne illegaal binnen te vallen.

NAVO-top 2024 in Washington: in 2025 in Nederland

*Geluid landend vliegtuig*  

*Rustige muziek begint* 

Voiceover:  Afgelopen week was de NAVO-top in Washington. De plaats waar 75 jaar geleden het bondgenootschap werd opgericht.  

*Klassieke muziek*  

Voicover:  Nederland was één van de oprichters.  

Dick Schoof – Minister-President:  

Het is nu 75 jaar geleden dat de NAVO is opgericht en Nederland was één van de eerste bondgenoten die daarbij ook betrokken was in 1949. 75 jaar later bewijst de NAVO echt nog steeds hoe belangrijk het is voor onze veiligheid, onze vrijheid, onze democratie.  

Caspar Veldkamp – Minister van Buitenlandse Zaken: De NAVO is de belangrijkste verzekeringspolis die we als Nederlanders samen hebben. Het borgt onze veiligheid. We zijn er ook trots op dat we ook komend jaar, in 2025, de NAVO-top naar Nederland halen.  

Voiceover:  De voorbereidingen zijn al in volle gang, want de organisatie van de top is een enorme operatie. Daarom was er een team in Washington om mee te kijken en te leren van de ervaringen van de Amerikanen. Bijvoorbeeld over de logistiek, de voorzieningen en de veiligheid.  

Ruben Brekelmans – Minister van Defensie:  De NAVO-top in Den Haag wordt een enorm grote bijeenkomst. Die top moet natuurlijk goed worden beveiligd en daar zal Defensie ook bij helpen waar dat nodig is. Dat doen we door onze mensen in te zetten, dat doen we waar nodig door materieel te leveren.  

*Applaus*  

Voiceover:  De beurt is nu aan Nederland. Tot volgend jaar in Den Haag.  

*Muziek eindigt*  

Aanwezigen op de top

Voor de NAVO-top komen ongeveer 45 staatshoofden en regeringsleiders, 45 ministers van Buitenlandse Zaken, 45 ministers van Defensie en 6.000 delegatieleden naar Nederland. Daarnaast komen nog ongeveer 2.000 journalisten uit de hele wereld om verslag te doen van de top. De verwachting is dat er in totaal zo’n 8.500 mensen aanwezig zullen zijn.

Public Forum

Tijdens de top vindt het Public Forum plaats. Dit is een publieksbijeenkomst (op uitnodiging) op het terrein van de NAVO-top. Bij dit Public Forum gaan jongeren, politici, journalisten, opiniemakers, academici en deskundigen met elkaar in debat over de onderwerpen van de NAVO-top. Ongeveer 500 personen zullen bij het Public Forum aanwezig zijn.

Grote logistieke operatie

Het organiseren van de NAVO-top is een van de grootste logistieke operaties in Nederland sinds tientallen jaren. Hierbij is een groot aantal (overheids)organisaties betrokken, zoals verschillende ministeries, Rijkswaterstaat, de Politie en Schiphol.

Over de NAVO

De NAVO is een politieke en militaire samenwerking tussen 32 landen uit Europa en Noord-Amerika. De NAVO is in 1949 opgericht om te zorgen voor vrede en veiligheid in deze landen. Alle landen (bondgenoten) werken samen en beschermen elkaar. 

In 2024 bestaat de NAVO 75 jaar. De NAVO-top is dit jaar van 9 tot en met 11 juli in Washington DC, Verenigde Staten.