Kan ik na de Brexit voedselproducten meenemen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk?

31 december: De informatie op deze pagina is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. De overheid is op dit moment bezig met een analyse van het akkoord. Daarom kunnen de teksten op deze website de komende tijd nog veranderen.

Ja dat kan, maar de regels zijn vanaf 2021 strenger dan u gewend bent. De mogelijkheden voor het meenemen van voedselproducten zijn veel beperkter dan eerst. U mag bijvoorbeeld nog maar maximaal 2 kilo honing meenemen vanuit het VK naar Nederland.

Read this text in English.

Voedselproducten meenemen naar het VK vanuit Nederland

Wanneer u voedselproducten wilt meenemen naar het VK, krijgt u te maken met de Britse grenscontroles voor voedselproducten. Deze worden de komende maanden door het VK gefaseerd ingevoerd, waardoor de controles nog kunnen veranderen. U leest meer over deze regels en de veranderingen op de website van de Britse overheid

Voedselproducten meenemen naar Nederland vanuit het VK

Wanneer u voedselproducten wilt meenemen vanuit het VK naar Nederland, krijgt u te maken met de Nederlandse grenscontroles voor voedselproducten. Er gelden vanaf 2021 andere regels voor het meenemen van voedselproducten vanuit het VK dan u nu gewend bent. Zo kunt u, op enkele uitzonderingen na, geen vlees, vis of zuivel meenemen vanuit het VK naar Nederland. Meer hierover leest u op de website van de NVWA. Ook voor planten en plantaardige producten gelden veel striktere regels. Meer daarover leest u ook op de website van de NVWA.

Wat wordt bedoeld met voedselproducten?

In deze vraag gaat het over de regels voor het meenemen van plantaardige of dierlijke voedselproducten voor persoonlijk gebruik. Bijvoorbeeld over kaas of worst die u bij een supermarkt in het VK heeft gekocht. De regels voor import of export door bedrijven zijn anders. Die vindt u op de Brexit website van de NVWA.