Kan ik na de Brexit voedselproducten meenemen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk?

Ja dat kan, maar de regels zijn sinds 1 januari 2021 strenger dan ervoor. De mogelijkheden voor het meenemen van voedselproducten zijn veel beperkter dan eerst. U mag bijvoorbeeld nog maar maximaal 2 kilo honing meenemen vanuit het VK naar Nederland.

Read this text in English.

Voedselproducten meenemen naar het VK vanuit Nederland

Wanneer u voedselproducten wilt meenemen naar het VK, krijgt u te maken met de Britse grenscontroles voor voedselproducten. Deze grenscontroles voert het VK de komende maanden gefaseerd in, waardoor de controles nog kunnen veranderen. U leest meer over deze regels en de veranderingen op de website van de Britse overheid

Voedselproducten meenemen naar Nederland vanuit het VK

Wanneer u voedselproducten wilt meenemen vanuit het VK naar Nederland, krijgt u te maken met de Nederlandse grenscontroles voor voedselproducten. Er gelden sinds 1 januari 2021 andere regels voor het meenemen van voedselproducten vanuit het VK. Zo kunt u, op enkele uitzonderingen na, geen vlees, vis of zuivel meenemen vanuit het VK naar Nederland. Lees meer over de regels om vlees, vis en zuivel in te voeren op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook voor planten en plantaardige producten gelden andere regels.

Wat wordt bedoeld met voedselproducten?

In deze vraag gaat het over de regels voor het meenemen van plantaardige of dierlijke voedselproducten voor persoonlijk gebruik. Bijvoorbeeld over kaas of worst die u bij een supermarkt in het VK heeft gekocht. De regels voor import of export door bedrijven zijn anders. Deze staan op de website van de NVWA.