Bezoek in coronatijd

Veel mensen besmetten elkaar met corona als ze bij elkaar op bezoek gaan. Ook in huis is het dus belangrijk om dan de basisregels te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden van bezoekers en vaak je handen wassen. Tevens is het advies om niet meer dan 1 persoon per dag thuis te ontvangen. En zelf niet vaker dan 1 keer per dag bij iemand op bezoek te gaan.

Bedenk of bezoek echt nodig is

Bedenk dat ieder bezoek een risico kan zijn, voor uzelf en voor de ander. Overweeg dus altijd of een bezoek wel echt nodig is. Is het risico te groot of kan het bezoek nog even wachten? Probeer dan te (video)bellen.

De impact van deze maatregel is groot. Door 1 bezoeker per dag toe te staan, blijft bezoek mogelijk van of aan alleenstaanden die anders nauwelijks meer mensen zouden zien. Het betekent wel dat bestaande afspraken, bijvoorbeeld opa en oma die samen komen oppassen, soms tijdelijk anders worden. Helaas is het risico op besmettingen op dit moment nog te groot. Om de zorg toegankelijk te houden, kwetsbare mensen te beschermen en het risico op de verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke varianten van het virus zo klein mogelijk te maken geldt nu dit dringende advies.

Maximaal 1 persoon, maximaal 1 keer per dag

De adviezen op een rij:

  • Ontvang maximaal 1 persoon per dag.
  • Ga maximaal 1 keer per dag alleen bij iemand op bezoek.
  • Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. U mag bijvoorbeeld met 1 volwassene en kinderen tot en met 12 op bezoek bij opa en/of oma.

Zeg het bezoek af als u klachten heeft die passen bij corona en laat u direct testen. Vraag bezoekers ook om af te zeggen als zij klachten hebben. Maak pas weer een nieuwe afspraak als u zeker weet dat het veilig kan: dus bij een negatieve test uitslag of als u 24 uur klachten vrij bent na een besmetting en minimaal 7-14 dagen na het begin van uw klachten. Lees meer over in thuisquarantaine door corona.

Kinderen van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders wonen soms deels bij de ene ouder en deels bij de andere. Of ze bezoeken 1 van de ouders regelmatig in verband met een bezoekregeling. Zij tellen niet mee bij het maximum aantal bezoekers per dag. Ook niet als zij ouder zijn dan 13 jaar.

Uitzonderlijke situaties

Er kunnen uitzonderlijke situaties zijn. Bijvoorbeeld het afscheid nemen of waken als iemand gaat overlijden. Maak dan bespreekbaar hoe u om wilt gaan met de adviezen en coronamaatregelen. Zorg er hoe dan ook voor dat u altijd zoveel mogelijk de basisregels in acht neemt

Praktische tips voor veilig bezoek thuis ontvangen