Bezoek in coronatijd

Veel mensen besmetten elkaar met corona als ze bij elkaar op bezoek gaan. Ontvang daarom maximaal 4 gasten per dag thuis. Ook in huis is het belangrijk om de basisregels te volgen. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie. 

Adviezen voor bezoek op een rij

 • Ontvang maximaal 4 personen per dag en ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om contacten te beperken, ook met kinderen. En houd 1,5 meter afstand, ook van hen.
 • Doe een zelftest voordat u op bezoek gaat of voordat u gasten ontvangt. Zo verkleint u de kans dat u per ongeluk iemand besmet met corona.
 • Houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je eigen huishouden.
 • Houd u tijdens een bezoek aan de basisregels tegen de verspreiding van corona:
  • Houdt u aan de hygiënemaatregelen. Was bijvoorbeeld vaak uw handen, ook als u ergens binnenkomt.
  • Wees voorzichtig met begroeten, liever een boks, elleboog of een hoofdknik. Schud geen handen.
  • Zeg het bezoek af als u klachten heeft die passen bij corona en blijf thuis. En laat u direct testen bij de GGD of doe een zelftest. Vraag bezoekers als u ze uitnodigt ook om af te zeggen als zij klachten hebben.
  • Maak pas weer een nieuwe afspraak als u zeker weet dat het veilig kan: dus bij een negatieve GGD test uitslag. Of als u 24 uur klachtenvrij bent na een besmetting en minimaal 7-14 dagen na het begin van uw klachten. Lees meer over in thuisquarantaine door corona.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open bij bezoek en lucht na het bezoek goed door. Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat of het ventilatiesysteem aan staat.

Kinderen van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders wonen soms deels bij de ene ouder en deels bij de andere. Of ze bezoeken 1 van de ouders regelmatig in verband met een bezoekregeling. Zij tellen niet mee bij het maximum aantal bezoekers per dag. Ook niet als zij ouder zijn dan 13 jaar.

Uitzonderlijke situaties

Er kunnen uitzonderlijke situaties zijn. Bijvoorbeeld het afscheid nemen of waken als iemand gaat overlijden. Maak dan bespreekbaar hoe u om wilt gaan met de adviezen en coronamaatregelen. Zorg er hoe dan ook voor dat u altijd zoveel mogelijk de basisregels in acht neemt.

Praktische tips voor veilig bezoek thuis ontvangen

Ik hou afstand van jou - tip voor thuis

De 'IK HOU afstand VAN JOU' poster is een handig hulpmiddel om thuis besmettingen met corona te voorkomen. Dan weten uw bezoekers dat u het belangrijk vindt om afstand te houden en handen te wassen. En dat u graag wilt dat zij dat ook doen.

U kunt alle basisregels nog een keer nalezen.

Klik op de afbeelding om de voor- en achterkant van de poster te zien.