In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.  

Situaties waarbij u thuisblijft

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek.

In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:

Lees wat u moet doen in de volgende situaties:

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

  • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Er komt niemand bij u op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen. Kan dit echt niet? Dan mag u alleen als u geen klachten heeft die lijken op corona naar buiten voor een boodschap.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • U werkt thuis. Als u in de zorg werkt mag u alleen bij uitzondering en onder voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
  • U reist niet met het openbaar vervoer.

Brief met leefregels tijdens quarantaine

Blijkt uit een test dat u het coronavirus heeft? Of bent u huisgenoot van iemand met corona? Dan ontvangt u een brief van de GGD waarin staat wat de regels zijn tijdens quarantaine.

Lees over de leefregels voor patiënten, huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Beschikbaar in meerdere talen.

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die met u kan kijken naar hulp in de buurt.

Brochure over quarantaine

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie en andere telefoonnummers.

Quarantaine ingekort van 14 naar 10 dagen

Tot 18 augustus 2020 was de duur van de thuisquarantaine 14 dagen. Uit het Nederlandse bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat 10 dagen quarantaine veilig is. Als huisgenoten of contacten van patiënten met corona ziek worden, dan krijgen zij in 99% van de gevallen binnen 10 dagen klachten.

Bekijk ook: