In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Of als iemand in uw omgeving corona heeft. 

Situaties waarbij u thuisblijft

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.  

In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:

Bekijk de uitlegvideo in welke situaties moet ik thuisblijven op Youtube.

Lees wat u moet doen in de volgende situaties:

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

  • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Er komt niemand bij u op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen. Kan dit echt niet? Dan mag u alleen als u geen klachten heeft die lijken op corona naar buiten voor een boodschap.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • U werkt thuis. Werkt u in de zorg? Dan mag u alleen werken bij uitzondering en als u geen klachten die lijken op corona of corona heeft. Overleg dit altijd met de GGD of de bedrijfsarts.
  • U reist niet met het openbaar vervoer.

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die met u kan kijken naar hulp in de buurt.

Brochure over quarantaine

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie, tips en organisaties die kunnen helpen bij het thuisblijven.

Vanaf 1 december: quarantaine verkorten door testen

Vanaf 1 december kunt u zich ook zonder klachten laten testen in de volgende gevallen: 

U kunt zich laten testen op de 5e dag na het laatste risicovolle contact. Is de testuitslag negatief? Dan hoeft u niet langer in quarantaine te blijven.

Blijf wel extra alert op klachten en blijf de basisregels volgen. En krijgt u klachten? Dan blijft u thuis en maakt u een nieuwe testafspraak. 

Bekijk ook: