Veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes

Op deze pagina's leest u vragen en antwoorden over het gebruik van mondkapjes. Bijvoorbeeld bij contactberoepen als kappers en in het openbaar vervoer. Ook vindt u een instructie voor het gebruik van mondkapjes.

Algemene vragen over mondkapjes

Moet ik een mondkapje dragen als ik naar buiten ga? 

Dit is niet nodig. Alleen in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is een niet-medisch mondkapje sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in touringscars (dit geldt niet voor stations, perrons en haltes)voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt. 

Lees de instructies voor het gebruik van niet-medische mondkapjes.

Is een mondkapje geschikt voor kinderen onder de 3 jaar?

Nee, mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Krijg ik een mondkapje van de overheid? 

Nee, u krijgt geen mondkapje van de overheid. Voor persoonlijk gebruik buiten de zorg kunt u een niet-medisch mondkapje dragen. U kunt dit niet-medisch mondkapje kopen of maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken voor hun werk, zoals medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om hierin te voorzien. 

Medewerkers in het openbaar vervoer

Medewerkers in het openbaar vervoer moeten een mondkapje dragen. Daarbij mogen zij ook een spatscherm (gelaatscherm) dragen. Werkt de medewerker in een afgesloten cabine? Of is er gezorgd voor 1,5 meter afstand tussen chauffeur en reizigers? Dan is een mondkapje of gelaatsscherm (spatscherm) niet verplicht.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen? 

U kunt een niet-medisch mondkapje bijvoorbeeld kopen bij de drogist, supermarkt, warenhuis of webshop. U kunt wegwerp mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. U kunt ook een niet-medisch mondkapje van textiel kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

U kunt een niet-medisch mondkapje ook zelf maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Lees de veelgestelde vragen over het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes.

Beschermt een niet-medisch mondkapje mij tegen het coronavirus?

Nee, een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf. Een mondkapje kan de mensen rond u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een niet-medisch mondkapje?

Medische mondmaskers, zoals een FFP2-masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg. 

U kunt niet-medische mondkapjes kopen of maken, zodat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Een niet-medisch mondkapje draagt u niet ter bescherming van uzelf. Het mondkapje kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

Hoe herken ik een niet-medisch mondkapje?

Niet-medisch mondkapje hebben geen CE-markering of een medische claim, zoals ‘for medical use’. 

Hoe verhoudt het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer zich met het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer? 

Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding blijft gewoon van kracht. Die wet kent een uitzondering: als kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid. In het OV geldt sinds 1 juni 2020 de verplichting om een mondkapje te dragen.

Mag ik een mondkapje dragen in het onderwijs en in overheidsgebouwen? 

U mag een mondkapje dragen in het onderwijs en in overheidsgebouwen. Dit is niet verplicht. 

De Wet verbod op gezichtsbedekkende kleding is van toepassing op het onderwijs en in overheidsgebouwen. In het onderwijs en in overheidsgebouwen geldt de verplichting om een mondkapje te dragen niet. Het OMT adviseert geen algemeen gebruik van niet-medische mondkapjes in de publieke ruimte als het mogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren. Het dragen van alleen een mondkapje is toegestaan.