Veelgestelde vragen over het coronavirus en mondkapjes bij contactberoepen (zoals de kapper)

28 september: De informatie op deze pagina wordt aangepast op basis van de persconferentie van het kabinet van 19.00 uur.

Op deze pagina leest u vragen en antwoorden over het gebruik van mondkapjes bij contactberoepen. Zoals de kapper, schoonheidsspecialist en pedicure.

Moet ik als klant een mondkapje dragen bij de kapper? 

Nee dat is niet nodig. Als u tenminste 24 uur vrij van verkoudheidsklachten of koorts bent dan kunt u naar uw afspraak.

Moeten contactberoepen, zoals de kapper, schoonheidsspecialist en pedicure, verplicht een mondkapje dragen? 

Nee dat is niet nodig. Mensen met een contactberoep mogen wel een niet-medisch mondkapje dragen. Dit moet een mondkapje zijn dat niet in de zorg wordt gebruikt.

Belangrijk is dat voorafgaand aan een bezoek aan bijvoorbeeld een kapper een check wordt gedaan. Dat houdt in dat medewerkers bij het maken van een afspraak de klant vragen naar eventuele verkoudheidsklachten of koorts, zowel bij de klant zelf als in de thuisomgeving. Bij verkoudheidsklachten of koorts moet de klant thuisblijven. Want deze klachten kunnnen betekenen dat de klant corona heeft. Dit geldt ook voor de medewerker.

Bij contactberoepen - zoals een kapper, schoonheidsspecialist en pedicure - kan de 1,5 meter afstand houden in het geding komen. Er kan in een aantal gevallen ook aan extra bescherming, zoals het plaatsen van schermen, gedacht worden. 

Wat als ik verkoudheidsklachten heb, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius?

Blijf thuis. Ziek uit. Heeft een huisgenoot verkoudheidsklachten en koorts? Blijf thuis totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is. Wees eerlijk over eventuele verkoudheidsklachten, koorts of beide bij uzelf en uw huisgenoot. Als er tussen het maken van de afspraak en de datum van de afspraak iets verandert in uw situatie, annuleer of verzet dan uw afspraak.  

Bekijk ook: