Mondkapjes in verkeer en (openbaar) vervoer

Een mondkapje is verplicht in de bus, trein, tram en metro voor iedereen van 13 jaar en ouder. Ook in stations en bij haltes moet u een mondkapje dragen.

Is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer?

Een mondkapje is verplicht in de bus, trein, tram en metro. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Gebruik daarvoor een geschikt mondkapje voor publiek gebruik. Zo zorgen we ervoor dat medische mondkapjes voor de zorg beschikbaar blijven. 

Mogelijk kunt u om een medische reden geen mondkapje dragen. Bijvoorbeeld omdat u een longziekte heeft. Bij een controle legt u aan conducteurs, chauffeurs of boa’s uit waarom u geen mondkapje draagt.

Krijg ik een boete als ik geen mondkapje op heb?

In het openbaar vervoer, in stations, op perrons en bij haltes is het mondkapje verplicht. U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt. 

Ik rijd met de auto. Moet ik of mijn passagiers een mondkapje op?

Het advies is een niet-medisch mondkapje te dragen als u in een auto rijdt met mensen die geen huisgenoot van u zijn. In een auto kan 1,5 meter afstand houden niet altijd. Als u alleen rijdt of met huisgenoten geldt dit advies niet.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Ook niet als zij niet tot hetzelfde huishouden horen.

Moet ik een mondkapje op in een taxi?

Als u de enige passagier bent in de taxi bent u niet verplicht een mondkapje te dragen. Reist u met meer passagiers in de taxi? Dan is een niet-medisch mondkapje wel verplicht voor passagiers vanaf 13 jaar.

Kan ik meerijden bij iemand achterop de motor of scooter als die persoon niet tot hetzelfde huishouden behoort?

Ja, dat kan. U draagt allebei een mondkapje. Zodra u afstapt, moet u 1,5 meter afstand houden.

Ik reis met een touringcar in Nederland. Moet ik dan een mondkapje op?

Ja, dat is verplicht omdat 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk is. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje op.

Moet ik op de veerdiensten en veerpont een mondkapje dragen?

Het gebruik van een mondkapje is verplicht op de veerboten naar de Waddeneilanden en op andere veerponten. Ook in de vertrek- of aankomsthal draagt u een mondkapje.

Hoe gebruik ik een mondkapje ?

Bekijk de instructie over het gebruik van mondkapjes.

Lees de  veelgestelde vragen over het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes.

Welk type niet-medisch mondkapje heb ik nodig in het verkeer?

Voor gebruik in het verkeer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. U kunt mondkapjes gebruiken die worden verkocht in bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen. U kunt ook zelf een mondkapje maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor het maken van een niet-medisch mondkapje.

Een sjaal, spatmasker, col, bandana, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan om gasmaskers te gebruiken.

Bekijk de instructie over het gebruik van mondkapjes.

Hoeveel stuks niet-medische mondkapjes heb ik nodig?

U heeft bij elke reis een nieuw of gewassen mondkapje nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag? Dan heeft u er 2 nodig. 

Komen er geen tekorten als mondkapje in het openbaar vervoer verplicht worden? 

Nee. U kunt een niet-medisch mondkapje kopen of thuis maken. Zo blijven de medische mondmaskers beschikbaar voor de zorg. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje. 

Waar kan ik een mondkapje kopen? 

Op treinstations zijn mondkapjes voor publiek gebruik te koop bij de Kiosk, AKO, Albert Heijn, Hema, Etos en in de snoepautomaten op de perrons.

Als ik in het ov op de veerboten naar de Waddeneilanden iets wil drinken of eten, mag ik dan mijn mondkapje even afdoen?

Houd het mondmasker in trein, bus, tram, metro of op de veerboten naar de Waddeneilanden op. Wilt u toch iets eten of drinken? Doe dat zoveel mogelijk voor of na de reis. 

Wat moet ik met mijn mondkapje doen na gebruik?

Heeft u een wegwerp-mondkapje of plastic handschoenen gebruikt voor eenmalig gebruik? Of is uw zelfgemaakte mondkapje kapot of versleten? Dan kunt u deze bij het restafval, in de grijze container gooien. Ook wegwerphandschoenen horen bij het restafval. U kunt ook (katoenen) niet-medische mondkapjes kopen of zelf maken. Deze kunnen gewassen en hergebruikt worden. Lees de  informatie over het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes.

Algemene informatie over mondkapjes